– Vi startet prosessen allerede i 2012. Det er snakk om to blokker, i Winston Churchills vei 88 og 90, som vi ønsker å utvide med to nye etasjer. Dersom dette blir noe av, får vi også heis i blokkene, forklarer styreleder i Myrheim III borettslag, May-Liss Tråsdahl.

Mer attraktivt

Det er Bonord som er satt til å utføre jobben. Teknisk- /utbyggingssjef i selskapet, Roy Jakobsen, kan fortelle at de er godt i gang med planleggingen.

– Det er gjort en mulighetsstudie og nå har vi kommet så langt at vi har engasjert en arkitekt for å få en rammesøknad, forklarer han.

Ifølge kommunikasjonssjef i Bonord, Kim Nordli, er det to grunner til at de håper å få gjennomført disse planene.

– Hovedtanken er å fortette i høyden gjennom å bygge på to etasjer, da Tromsø trenger flere boliger. Ved å bygge heis, gir vi samtidig folk muligheten til å bli boende hjemme lenger, sier Nordli, før han legger til:

– Borettslagsleilighetene på Håpet er svært populære, men slik situasjonen er nå er det kun høyblokka på Håpet som har heis. Dersom det blir en realitet også i disse blokkene, blir boligene mer attraktiv både for folk i etableringsfasen og for godt voksne. Det vil altså ha en positiv samfunnsmessig betydning, ettersom befolkningen bare blir eldre.

Spent på prosjektet

Nordi kan fortelle at kun ni prosent av landets lavblokker har heis. I Tromsø gjelder dette så mye som 150 blokkoppganger, spesielt på Håpet og i Kroken. Planene for Myrheim III borettslag har derfor blitt et pilotprosjekt.

– Prosjektet har blitt tildelt en halv million kroner i kompetansemidler fra Husbanken til utredning. Vi er spent på dette prosjektet, og vi vet at flere borettslag på Håpet følger med på den utviklingen som skjer nå, da de kan være interessert i å gjøre det samme. Prosjektet vil potensielt kunne omdefinere og løfte hele bydelen, sier han.

LES OGSÅ: Slik bidrar Mortensnes skole til et bedre klassemiljø

Totalrenovering

Kommunikasjonssjefen kan fortelle at planene ikke bare inkluderer to nye etasjer og heis.

– Det blir en totalrenovering på samme tid som også inkluderer fasaden, påpeker han.

Planen er at Myrheim III borettslag selger tomtearealet som de to nye etasjene utgjør til Bonord. Hva prislappen på hele prosjektet vil ende på, ønsker Nordli foreløpig ikke å si noe om.

– Vi har gjort noen kalkyler, men vi ønsker ikke å kommentere dette ennå.

Håp om byggestart i år

Bonord har fått signaler om at kommunen stiller seg positiv til byggeplanene.

– Saken skal selvsagt behandles i kommunen, men både på politisk og administrativt nivå har de vært positiv til dette byggeprosjektet, da det er i tråd med boligpolitisk handlingsplan, forklarer kommunikasjonssjef i Bonord, Kim Nordli.

Dersom alt går etter planen vil prosjektet kunne komme i gang relativt fort.

– Vi har et håp om oppstart i løpet av året, avslører han.

Positiv

Byrådsleder i Tromsø kommune, Øyvind Hilmarsen, er klar på at fortetting på den måten Nordli sikter til, er noe kommunen stiller seg positiv til.

– Ja, det gjør vi. Da får man både heis inn i disse blokkene, slik at folk kan bli boende hjemme lenger, i tillegg til at man utnytter eksisterende infrastruktur, sier Hilmarsen.

At eldre kan bli boende hjemme så lenge de selv ønsker, er noe kommunen gjerne vil bidra til.

– Vi ønsker å legge til rette for at man skal kunne bo hele livet sitt i den bydelen man selv ønsker, påpeker han.

Når det gjelder det konkrete byggeprosjektet i Myrheim III borettslag kjenner ikke Hilmarsen til detaljene.

– Men på generelt grunnlag tror vi at man tåler et par etasjer til på blokkene i disse områdene, påpeker han.

Kommunikasjonssjef i Bonord, Kim Nordli. Foto: Ronald Johansen