Guttene på bildet utgjorde Erter, Kjøtt og Flesk i årene 1971 til 1975. De satset hardt innenfor sjangeren folkrock, spilte inn en plate som fikk tittelen «Husmannskost» og opptrådte over hele landet.

Men det ble aldri noe mer. Erter, Kjøtt og Flesk sin karriere nærmest sprakk.

Det hele startet med en trio i 1971. Det var Jens Harald Eilertsen, Bjørn Wassnes og Eivind Pedersen som var begynnelsen.

De tok utgangspunkt i norsk folkemusikk som plattform for den musikken de ønsket å lage og fremføre. Den ambisiøse trioen endte opp med å spille inn en plate som ble så mislykket at den aldri kom ut.

Utskiftninger

Musikkjournalistduoen Rock&Roll – alias Truls Meland og Arne Blix – laget midt på 1970-tallet et hefte om Tromsø-rockens historie, og der har selvsagt «Erter, Kjøtt og Flesk» sin naturlige plass.

Rock&Roll skrev at gruppen ga ikke opp etter det mislykkede plateforsøket.

I stedet ble det et par forandringer i besetningen. Eivind Pedersen valgte å forlate gruppen, og inn kom Jan Arvid Johansen og bassisten Odd Arvid Eilertsen, best kjent som Odda.

Litt senere kom også trommeslageren Espen Haugen med, og dermed tok gruppen steget fra visesang til mer pop-preget musikk, slik Rock&Roll formulerte det.

Erter, Kjøtt og Flesk jobbet steinhardt på to fronter. De måtte spille til dans for å tjene penger til utstyr. Og de jobbet hardt for å lage sin egen musikk.

Som på de fleste andre områder i livet gir steinhard jobbing resultater. Etter hvert tok nemlig det hele form, og høsten 1973 gikk gruppen i studio og spilte inn LP-en «Husmannskost».

Lista høyt

Gruppens medlemmer hadde lagt lista svært høyt, og var ikke helt fornøyd med resultatet. Til tross for at «Husmannskost» inneholdt flere gode melodier, var studioarbeidet for dårlig, mente de.

Nye forandringer i besetningen fulgte. Gruppen ble bestående av seks personer etter at Jan Arvid Johansen gikk ut og ble erstattet av Yngve Jørgensen og Turid Pedersen.

Repertoaret besto av ting gruppen selv hadde laget. Tekstene var både på nynorsk, bokmål og dialekt, og av en slik kvalitet at gruppen slo igjennom på landsbasis.

Det førte til en turné i Sør-Norge. Som igjen førte til ny plateinnspilling.

Men halvveis i den gikk gruppa i oppløsning. Kassa var bunnskrapt. Og med 1975 forsvant den flotte gruppa som også hadde Louis Cambolini og Yngve Moe som medlemmer før den gikk inn.

Gjenoppsto

I 2002 feiret Erter, Kjøtt og Flesk 30-årsjubileum under Festspillene i Harstad. Og siden gjenoppsto gruppen under Buktafestivalen 2012. Daværende festivalsjef Robert Dyrnes fikk gruppen til å samle seg, og med besetningen Bjørn Wassnes, Jens Harald Eilertsen, Odd Arvid Eilertsen, Yngve Moe, Ole-Morten Indigo Lekang og Turid Pedersen tok de buktapublikummet med storm, sjarmerte unge avisanmeldere som ennå ikke var født i gruppens storhetstid, og fikk terningkast fire for konserten.

Buktafestivalen 2012: "Erter, Kjøtt og Flesk" under Buktafestivalen i 2012. Foto: Tor Farstad