For til tross for at det ikke skjedde de store kamphandlingene i Tromsø, byen slapp stort sett unna tysk bombing under 2. verdenskrig, så var Tromsø svært viktig i den første delen av krigen i Norge. Fra 1. mai til 7. juni ble nemlig landet styrt herfra.

iTromsø har i vår tidslinje forsøkt å gi et lite innblikk i hva som skjedde disse ukene. Kongen var her, kronprinsen var her og ikke minst hadde hele regjeringen utgangspunkt og tilholdsted her. Årsaken var selvsagt at mens sørlige deler av Norge allerede var okkupert av tyskerne, så var Troms og Finnmark fortsatt fritt.

Dramatisk periode

Historiker Vidar Eng har skrevet en masteroppgave om denne perioden. Han tror den har gått i glemmeboken hos mange unge tromsøværinger.

- Det har den nok. Det er tross alt 75 år siden og det er nok mange unge som ikke kjenner til det som skjedde i Tromsø disse ukene, selv om det kanskje var den mest dramatiske perioden i Norge siden 1814. Men det er viktig å minnes både denne perioden spesielt og krigen generelt, sier Eng.

SE OGSÅ: Fire av sju husker ikke hva som skjedde 9. april

I ett av intervjuklippene på iTromsøs tidslinje slår Vidar Eng fast at regjeringen Nygaardsvold gjør flere vurderinger i denne perioden som har vist seg i ettertid å være gode beslutninger, blant annet beslutningen om å dra til Tromsø og ikke Mosjøen.

- Det er litt fascinerende for oss som ikke opplevde krigen å tenke: Hvordan ville man selv valgt? Både folk flest, regjeringen og kongen måtte ta store valg. For de to sistnevntes del så må man si at de fleste avgjørelsene i ettertid har vist seg å være de rette, sier Eng.

Viktig å markere

Det vakte stor oppstandelse da Tromsø kommune hadde bestemt seg for å ikke markere 9. april i år - på 75-årsdagen for tyskernes invasjonen. Vidar Eng roser ordfører Jens Johan Hjort for at han tok rev i seilene og likevel stilte opp på markeringen som Tromsø forsvarsforening fikk i stand.

- Begrunnelsen for å ikke markere dagen i Tromsø var at det ikke skjedde så mye her i byen den dagen sammenlignet med for eksempel Oslo og Narvik. Men det var ikke en god nok grunn, og ordføreren ga vel nokså klart uttrykk for at kommunen burde tenkt annerledes. Det var i alle fall godt at Tromsø Forsvarsforening tok initiativ til en markering, sier Eng.

Vidar Eng
Reidun Tøllefsen Foto: Torbjørn O. Karlsen