– I fire år har jeg jobbet med tilrettelegging av Tromsømarka for friluftsliv, fysisk aktivitet og marka som transportåre. Da er det er trist og skuffende at byrådet går inn for å regulere arboretet – et skogsområde som ligger kloss inntil lysløypa, samt deler av nærområdet til Mortensnes skole som blant annet blir brukt som akebakke, uttalte Henrik Romsaas, prosjektleder i kommunen.

Gått under radaren

Han peker på at skogsområdet blir brukt som eventyrskog av barn og unge, har store frilufts- og rekreasjonsverdier og er en buffer mot lysløypa og Bak-Olsen, og reagerer på forslaget i kommunens arealdel for 2015–2026 om å regulere området for boligutbygging.

– Saken må løftes opp. Det har gått helt under radaren for alle at det foreslås utbygging av skogsområdet og lekeområdene rundt skolen. Dette er umistelige områder for byens befolkning. Dersom de blir borte så vil de være borte for godt, sier Romsaas.

Han legger til at bymarka er viktig for byen, for folkehelsa og for rekruttering av studenter og arbeidskraft.

– Dersom man på det minste skal bygge 500 boliger der, så vil det ikke være noe igjen av området, og lysløypa som går rett ved vil som resultat bli et transportområde mer enn et rekreasjonsområde, sier prosjektlederen og viser til områdene lenger sør i lysløypa der turveien går i et smalt bånd mellom boligblokkene.

Ikke forenlig med utbygging

I kommunens arealdel blir området beskrevet slik:

«I Skogen på eiendommen er det anlagt et arboret på om lag 80 da, og per 2012 er det plantet 150 forskjellige treslag, stort sett fra høyereliggende strøk (Canada, Kina, Sibir, Japan, Mellom-Europa). Det er anlagt stier i tilknytning til plantingene som inngår i det øvrige stinettet på denne delen av øya. Området omfatter også Bak-Olsen og et parti av lysløypa og inngår som en sentral del med sine frilufts- og skiaktiviteter».

Videre står det at «forslaget innebærer omdisponering av arealer som nyttes til arboret. Arboretet slik det fremstår i dag vil ikke være forenlig med boligutbygging. Bevaring og utvikling av vegetasjon bør være en del av den videre planlegging av boligutbygging her."

"Gjennom dette vil det være aktuelt å bevare grupper eller enkelttrær som kan bidra til å gi området en identitet. Et avbøtende tiltak ift. arboretet kan være at det ved Botanisk hage, UIT, bygges opp et nytt, mindre arealomfattende arboret som del av denne plantesamlingen.»

Hellig grense

Romsaas er overrasket over at kommunen, som hittil har unnlatt å ta av markaområdene under utbygging, nå har lagt de aktuelle områdene inn i arealplanen.

– Kommunen skal ha honnør for å ha bevart markagrensen, men dette mener jeg er en glippe. Markagrensen bør være hellig og jeg mener vi har råd til å spare disse områdene.

Plansjef og møteleder Per Hareide gjør det klart at området som omfatter Bak-Olsen ikke berøres av reguleringsplanene:

– Vi skal ikke legge boliger i Bak-Olsen, men opp mot Bak-Olsen, uttaler han.

– Vil få reaksjoner

Og det er nettopp der «eventyrskogen» ligger:

– Det er snakk om et nydelig granskogbelte i et vestvendt område som er flittig brukt av barn og folk og som ligger rett nedenfor Bak-Olsen, sier Romsaas.

– Det er mange innførte arter der, som igjen skaper et kunstig område. Det kan forsvinne eller bli redusert, og man kan avsette trær for å ta vare på de, svarer planlegger i Tromsø kommune, Roy Fossum, etter folkemøtet.

– Men hva med betydningen disse områdene har for innbyggerne?

– Dette er et forslag og vi vil ha innspill fra folket. Det er derfor vi har høring rundt det. Vi trenger å høre hva folk synes, men når det er sagt så kan ikke alle være enige i alt som legges fram – og man vil få reaksjoner, legger Fossum til.

Høringsfristen for kommuneplanens arealdel 2015–2026 er satt til 7. mai. Merknader vil bli behandlet ut mai måned.

Henrik Romsaas reagerer med skuffelse over byrådets forslag om å regulere arboretet og nærområdene rundt Mortensnes skole til boligutbygging. Foto: Rune Stoltz Bertinussen
Planlegger Roy Fossum (til venstre) og plansjef Per Hareide måtte svare for seg under folkemøtet om kommuneplanens arealdel. Foto: Rune Stoltz Bertinussen