Debatten om utstillingsdukkers form og fasong har pågått i lang tid, og er stadig fremmet i media.

Flere har reagert på kroppsfasongen til utstillingsdukker på butikken G-Max på Jekta, og ytrer bekymring om signalene de sender ut.

- Anorektiske

Helle Borchgrevink, daglig leder for Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS), reagerer kraftig etter å ha sett bildene av utstillingsdukkene.

- Det er ikke heldig å bruke dukker som er så tynne at de ser ut som de skal knekke på midten. Disse er anorektiske og jeg forstår ikke formålet med å bruke dukker som ikke ser sunne og friske ut, skriver Borchgrevink i en e-post til iTromsø.

Det at det er en sportsbutikk som har disse dukkene i vinduene er svært uheldig, mener hun.

- Det vekker harme i meg og oppgitthet over at spesielt ikke en sportskjede klarer å hjelpe oss til en mer normalisering av kroppsbildene, mener hun.

- Det er mange unge, og mange eldre, som aldri føler seg gode nok - og tynne nok - i dagens motebilde. Klesindustrien har et kjempeansvar her, og det har G-Max også, legger hun til.

Feil signal

Irene Kingswick, generalsekretær i rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) mener det særlig er kritikkverdig med tanke på at en stor sportskjede har valgt denne typen utstillingsdukker.

- Spiseforstyrrelser får mye oppmerksomhet i media for tiden. Og en hver sportskjede med respekt for seg selv bør forstå at disse dukkene sender ut helt feile signaler, sier Kingswick.

- Det er ingenting ved disse dukkene som appellerer til en sunn livsstil, legger hun til.

- Et generelt problem

Da iTromsø kontakter avdelingsleder ved Stamina Tromsø, Hilde Anita Sandvoll, ønsker hun ikke rette noen kritikk mot G-max spesielt. Men hun mener generelt at modeller og utstillingsdukker burde gjenspeile normalbefolkningen.

- Den kvinnelige utstillingsdukken var her særdeles mager, og gjenspeiler ikke en normal kropp.

Sandvoll stiller seg generelt undrende til at butikker bruker utstillingsdukker med en slik kroppsform.

- I eksempelet som vises til her er det stilt ut en sporty familie der mannen har tydelig muskulatur. Da mener jeg det ville vært naturlig om den kvinnelige utstillingsdukka representerer det samme.

For Sandvoll er det et helsefremmende fokus som burde være fremtredende; å ha en sunn og velfungerende kropp. Derfor er hun ikke begeistret over signalene utstillingsdukker av denne typen sender ut, der det signaliseres at idealet er å være slankest mulig.

- Det ser ikke sunt ut. Helse burde være fokus, og butikker generelt bør etterstrebe å ha utstillingsdukker som gjenspeiler en normal og sunn befolkning, sier Sandvoll.

Les også: - Kjemper mot uoppnåelige skjønnhetsidealer

- Må skjerpe seg

Heidi Gabrielle Moen, IKS Tromsø, mener dukkene gir et ekstremt usunt signal.

- Slike utstillingsdukker bygger opp under det idealet som florerer i sosiale media for tiden, nemlig at man skal være både tynn og godt trent. Det gir et ekstremt usunt signal, særlig til unge mennesker, som både har kropper i fysisk utvikling og forandring og som kanskje sliter med selvbilde, sier Moen.

- Det er viktig at det blir satt i fokus gjentatte ganger slik at butikker og blader kan skjerpe seg og gå foran som et godt og sunt eksempel, legger hun til.

Les også: Den nakne sannheten

Kan ikke kommentere

iTromsø har gjentatte ganger forsøkt å få en kommentar fra G-Max.

Varehussjef Frank Jensen på G-Max Jekta sier han ikke kan kommentere saken, og henviser til G-Max sentralt.

iTromsø har etter gjentatte forsøk både torsdag og fredag ikke klart å få noen kommentar fra G-Max sentralt.

Hilde Sandvoll, avdelingsleder ved Stamina Tromsø, mener butikker bør etterstrebe å ha utstillingsdukker som gjenspeiler en normal og sunn befolkning. Foto: Lise Lotte Henriksen
Helle Borchgrevink, daglig leder for Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser (IKS) omtaler utstillingsdukker som anorektiske. Foto: Lise Lotte Henriksen