I disse dager sendes det invitasjoner til å delta i Tromsøundersøkelsen til 33 000 personer i Tromsø. Alle over 40 år velkommen til å delta.

– Vi har sett at med lavere «aldersgrense» blir også oppmøtet dårligere, sier prosjektleder i Tromsøundersøkelsen Heidi Johansen.

Får fri

Tromsøundersøkelsen forsker på folkehelse, og består av et grundig skjema som må fylles ut og omfattende helseundersøkelser. Alle kommuneansatte har fått tilbud om å være med i undersøkelsen i arbeidstiden uten å trekkes i lønn.

– Det er ikke ofte jeg gjør det, men jeg har sendt ut e-post til 7811 stykker, sier byrådsleder i Høyre, Øyvind Hilmarsen.

Han legger til grunn at Tromsø er en forskningsby, og forskning på utfordringene med folkehelsa vil bare gi noe positivt tilbake.

– Det er viktig for oss å bidra. Vi håper andre bedrifter gjør det samme, sier Hilmarsen.

Dugnad

Tromsøundersøkelsen er veldig glad for initiativet Tromsø kommune har tatt.

– Vi håper det inspirerer andre til det samme, sier Johansen.

Direktør i Næringsforeningen (Tromsøregionen) Nils Kristian Sørheim Nilsen, sier de har et mål om felles dugnad for næringslivet i byen.

– Tromsøundersøkelsen er unik. Det er en fin mulighet til å få en grundig undersøkelse, og dette kan være med på å få ned sykefraværet.

De oppfordrer medlemsbedrifter til å følge etter kommunen og UiT, og gi sine ansatte fri fra jobb til å delta i undersøkelsen.

– Vi skal utfordre næringslivet til å bli med.

Grundig undersøkelse

Om du er en av de som skal være med på Tromsøundersøkelsen, må du belage deg på en grundig undersøkelse.

– Først må du fylle ut et spørreskjema hvor vi stiller mange spørsmål. Dette tar også tid, så vi anbefaler folk å ha gjort dette på forhånd, sier Johansen.

Det vil også blant annet bli gitt tannundersøkelser, tatt blodprøver og tester for smertefølsomhet og lungekapasitet.

– Vi skal også teste antibiotikaresistens som står tungt i denne runden av undersøkelsen. Det er viktig å få et overblikk hvor mange som er resistente, sier Johansen.