Klokken 12 i dag gjestet helseminister Bent Høie (H) og ordførerkandidat for Høyre i Tromsø, Kristian Støback Wilhelmsen, Kafe X i byen.

Hensikten med besøket var å informere statsråden om sosiale tilbud for rusmiddelavhengige i Tromsø, som Kafe X er en del av.

Stabile rammer

Etter å ha gitt helseministeren rundturen i lokalene, samlet brukere og ansatte på huset seg i stua til samtale med besøket.

- Det viktigste for oss er å få på plass stabile rammer for drifen av Kafe X, slik at vi kan planlegge lenger enn ett år fram i tid av gangen, sier Asbjørn Larsen i Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO).

Helhetlig

Bent Høie lytter; har grunn til å være lutter øre. I løpet av høsten skal regjeringen fremlegge en ny opptrappingsplanen for rusfeltet. Høie annonserte allerede kort tid etter tiltredelse i 2013 at målet med en slik plan er å etablere et sammenhengende behandlingsforløp for personer med rusproblemer. En problematikk som er svært levende og aktuell for brukerne av Kafe X.

- Noe av det viktigste når tidligere rusmisbrukere kommer tilbake fra rehabilitering i spesialisthelsetjenesten er at det lokalt finnes et rusfritt botilbud i kommunene, med videre oppfølging, sier Tor Andre Tøllefsen, brukermedvirker på Kafe X.

- Hvis det eneste botilbudet du får fra NAV er et åpenbart rusbelastet område, og du mister kravet om hjelp hvis du takker nei, stilles du i en vanskelig situasjon når du ønsker å endre livet ditt. Her er det noe som må gjøres, sier Tøllefsen.

Botilbud

Brukerne av Kafe X mener det er vel og bra at behandlingstiden av rusbrukere har gått ned. Men poengterer at det ikke er til noen særlig nytte hvis man kommer ut fra behandling og ikke møter noe stabilt videre tilbud.

- 3 til 6 uker er veldig kort tid for å endre et helt liv. Da er det viktig at oppfølgingen i kommunen er bedre, sier én av brukerne av kafeen.

Prioritet

Etter møtet er Høie glad for innspillene fra Kafe X.

- Dette kommer godt med, og det er denne typen innspill vi har behov for når vi skal få på plass en helhetlig ny opptrappingsplan for rusfeltet, sier Høie.

Ordførerkandidat for Høyre i Tromsø, Kristian Støback Wilhelmsen, sier steder som Kafe X er en viktigt del av tilbudet for rusmisbrukere i Tromsø kommune.

- Vi går til valg på å få stabile driftsvilkår for blant andre Kafe X. Slik situasjonen er nå er det for uforutsigbart, sier Wilhelmsen.

- Samfunnet måles etter hvor godt man tar vare på de som trenger det mest, og her har Tromsø kommune fortsatt en jobb å gjøre, selv om vi har kommet langt.

Helseministeren besøker Tromsø i forbindelse med et møte der rundt 80 Høyre-folk fra Troms og Finnmark samles i byen. Temaet for helgen er valgkamp, og også fiskeriminister Elisabeth Aspaker gjester samlingen.

Bent Høie (H) besøkte Tromsø og Kafé X lørdag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen