Aksjonen var en av flere, der lørdag var en internasjonal aksjonsdag mot Secret Trade in Services Agreement (TISA) og Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).

Konsekvenser

- Norge kan bli direkte involvert i TISA, og indirekte rammet av reguleringer i TTIP. Disse avtalene til sammen vil gjøre det enklere å privatisere tjenester, og vanskeligere å få dem tilbake til det offentlige. I tillegg vil det kunne pålegges norsk næring å følge rammer og regler som inngår i TTIP-avtalen som hovedsaklig er mellom EU og USA, sier Skogholt, leder i Tromsø SV.

Målet for TISA er etter sigende å liberalisere global handel av servicenæringer som bankvirksomhet, helseomsorg og transport.

- Problemet er risikoen for mer privatisering og konkurranseutsetting i for eksempel skole og eldreomsorg, sier Skogholt.

Indirekte

TTIP-forhandlingene mellom EU og USA har har som mål å redusere regulerende barrierer for multinasjonale selskaper, og vil i følge kritikere ha konsekvenser for miljøhensyn, matsikkerhet og pengestrømmer.

- Det vi i Tromsø SV er med på å aksjonere mot, er hvordan eksempelvis denne avtalen kan få konsekvenser her til lands. Industriell behandling av dyr i USA, som klorvasking av kyllinger etter slakt, kan bli påtvunget også her via vår binding til EU gjennom EØS-avtalen, sier Skogholt.