Fredag skrev iTromsø om utstillingsdukker hos sportsbutikken G-Max som flere interesseorganisasjoner for folk med spiseforstyrrelser reagerte på.

- Spiseforstyrrelser får mye oppmerksomhet i media for tiden. Og en hver sportskjede med respekt for seg selv bør forstå at disse dukkene sender ut helt feile signaler, fortalte Irene Kingswick, generalsekretær i rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS).

Selger andre størrelser

Otto Davidsen i firmaet Bjørn Haug AS, en av de største leverandørene av utstillingsdukker i Norge, forteller at de ikke ville tatt inn så tynne dukker i deres sortiment.

- De dukkene vi har som er egnet for sportsbutikker er ofte i størrelse 38 for kvinner og størrelse 50 for menn, sier Davidsen.

Firmaet ser at sportsmerker som Casall, som de blant annet er leverandør for, mener slike størrelser er riktige å bruke. Han mener de dukkene som G-Max har brukt ikke stemmer overens den skandinaviske gjennomsnittsstørrelsen.

Reagerte

- Jeg reagerte selv da jeg så bildene. Vi (Bjørn Haug AS, red.anm.) har drevet på med dette i mange år, og når vi plukker ut de modellene vi vil selge skal de vise gjennomsnittsstørrelsen for norske kvinner og menn, sier Davidsen.

De ser dog at en del produsenter bruker mindre størrelser.

- Det har litt med produksjonen å gjøre. Det er nye produksjonsteknikker og mange av formene er laget i Østen. Grunnen til at G-Max har brukt disse dukkene kan være for å spare penger, sier Davidsen.

Han forteller at de ikke ser noen etterspørsel etter tynne dukker.

- Sportsmerkene vi leverer til vil ofte ha rette størrelser som passer for skandinaviske former, sier Otto Davidsen.

Foto: Lise Lotte Henriksen