Brannsjef Kaj Christiansen bekrefter at administrasjonen overtok ordningen fra årsskiftet. Det skjedde etter at revisjonen ikke fant regnskap for virksomheten – verken hva som kom inn eller bilag som viste hva utleieinntektene gikk til.

Gammel ordning

Ifølge brannsjefen inngikk etaten en landsomfattende kampanje på slutten av 80-tallet. Da fikk Brann og redning utdelt et betydelig antall redningsvester som tromsøfolk og andre kunne leie ved behov.

Da bedriftsidrettslaget fikk ansvar for utleie, ble inntekten lagt i et metallskrin som sto i 110-sentralen. Avtalen var at overskuddet skulle brukes til å anskaffe nye vester etter hvert som behovet meldte seg.

Ingen regnskap

– I kjølvannet av den revisjonen etaten har vært igjennom, kom det kritikk fordi det ikke kunne fremvises regnskap for de årene ordningen har fungert. På den måten er det ingen som vet hvordan inntektene er disponert, konstaterer Kaj Christiansen.

Han legger til at utleie skulle foregå etter selvkostprinsippet og at inntektene har vært minimale i de rundt 25 årene ordningen har vart.

Nå forsikrer Christiansen at flytevestutleie er i ordnede forhold og er tatt inn som en egen post i etatens regnskap.

Kontorsjef Gry Heggås Jensen sier at Brann og redning har 75 vester i omløp:

– Utleie foregår i sommerhalvåret. Prisen er 10 kroner for en dag og 20 kroner for en hel helg. Derfor er det ikke snakk om store summer.

Ikke ekstrainntekter

Heggås Jensen tror ikke ordningen har representert ekstrainntekter for bedriftsidrettslaget.

– I snitt leies hver flytevest ut én gang i året. Da snakker vi om rundt en tusenlapp.

– Samtidig skal det sies at interessen for våre vester har gått ned de siste årene. Det kan skyldes at de er av den gamle sorten og ikke små og bekvem som dagens utgaver, sier Gry Heggås Jensen.