Norge er et mangfoldig land. Det må være et overordnet mål for all nasjonal politikk å bevare denne nasjonale identiteten og utnytte ressursene og mulighetene i alle deler av landet. Arbeiderpartiet vil at alle skal kunne bosette seg der de ønsker, og at vi skal ha likeverdige levekår i alle deler av landet. Også for å ivareta våre nasjonale interesser er det viktig å sikre hovedtrekkene i bosettingen.

En aktiv politikk

Synet på hva demokratiet og folkevalgte skal være med på å styre har alltid vært en viktig forskjell mellom høyresiden og oss. Vi legger til rette for arbeidsplasser gjennom en aktiv politikk. De mener markedet skal styre alene. Arbeiderpartiet vil bruke de regionale fortrinnene for vekst og nye næringer. Det kan være offensive strategier for Innlandets skoger, nordnorske kystsamfunn eller visjonær politikk for den kraftkrevende industrien på Vestlandet.

Vi vil at de statlige arbeidsplassene skal fordeles utover landet. Dette felles ressurser for hele Norge. De skal komme de mange til gode. De mest sentrale delene av Norge er også tjent med en balansert vekst. Veksten i de største byene har mange muligheter, men den kan heller ikke skje ukontrollert. Det vil i så fall kunne medføre betydelige utfordringer for både bolig, luft og friarealer. Dette er en av grunnene til at det er viktig å se sammenhengene mellom by og land.

Det er store muligheter over hele landet i årene som kommer. Nye næringer innen blant annet bioøkonomi vil komme til og tradisjonelle som gruveindustrien, kan våkne på ny. En massiv sentralisering vil kunne føre til underutnytting av eksisterende infrastruktur som jernbane og kompetansetap ved noen av våre skoler. Storstilt sentralisering forsterker deretter allerede voksende behov andre steder ytterligere. Utvikling uten styring kan derfor føre til dårlig ressursbruk. En politikk for hele landet er det beste for oss alle.

Forsterker hverandre

Dersom vi skal få ut potensial for å skape arbeidsplasser i nye næringer trenger vi en politikk som gjør alle regionene våre gode å etablere seg i. Barnehager, gode skolemiljø og et flott organisasjonsliv gjør foreldre trygge i sine valg. Arbeiderpartiet har derfor en politikk for både velferd og verdiskaping. De to henger sammen og forsterker hverandre.

Videregående skole har en særlig sentral plass i en slagkraftig politikk for arbeid og velferd i hele Norge. Arbeiderpartiet vil løfte yrkesfag og fagarbeidernes betydning. Vi trenger å se hele fylker under ett for å utforme en fremtidsrettet satsing som tar hensyn til næringer og arbeidsmuligheter både i og utenom byene. Mange steder i Norge kan det være like lett å få jobb med fagbrev som det er med universitets- og høyskoleutdanning. En styrking av yrkesfag er ikke bare en satsing på fagkunnskap og industri for landet vårt, den gir også mange ungdommer muligheter til selv å velge hvor de vil bo og jobbe.

Innovasjon og den norske modellen

Norge er godt rustet for å utnytte oss av nye næringsmuligheter som dukker opp de kommende årene. Den norske modellen i sin helhet gjør overgangen til nye arbeidsmåter og næringer langt lettere. Når oljeprisen faller, drar vi nytte av et organisert arbeidsliv og folk som er trygge i jobben sin. Trygghet gjør folk åpne for å prøve nye arbeidsformer. Med denne samfunnsmodellen skapes skikkelig betalte jobber og trygg velferd. Den legger til rette for ny industriell utvikling. Dette er en av de viktigste grunnene til at Norge er et så innovativt land som det vi er. Innovasjonskraften til landet vårt er betydelig underkommunisert. Verdens mest energieffektive og miljøvennlige aluminiumsproduksjon får ikke like mye oppmerksomhet som lansering av en ny I-phone, men den er like fult et resultat av innovasjon i verdensklasse.

Arbeiderpartiet er glade i det norske samfunnet med liv fra nord til sør. Et samfunn bygd på bevisste valg til fordel for oss alle. Stor tillit, små forskjeller, og næringer basert på fremtidsrettet utnyttelse av naturressursene, har vært og vil fortsatt være helt avgjørende for landet vårt. Vi er sterke forkjempere for at det skal være et likeverdig tilbud over hele Norge. Arbeiderpartiet kjemper for en fremtidsrettet utvikling for både de største byene og utover i landet. By og land hand i hand har kanskje aldri vært en viktigere tankegang enn den er i dag.