Det finnes over 200 ulike revmatiske diagnoser, og rundt 300.000 nordmenn er rammet av en eller annen form for revmatisk sykdom. Revmatiske sykdommer/muskel- og skjelettplager, som for eksempel leddgikt, artrose (slitasjegikt) eller fibromyalgi, er sykdommer som gir smerter i skjelett-/muskelsystemet eller bevegelsesapparatet (muskler, ledd, sener og bånd). Dette er sykdommer som kan gi den enkelte pasient store plager, og i tillegg koster denne typen sykdommer samfunnet fryktelig mye penger.

Revmatiske sykdommer/muskel- og skjelettplager står for hele 40 prosent av det samlede antallet tapte arbeidsdøgn i Norge, noe som i rene sykepenger alene koster samfunnet rundt 15 milliarder kroner i året. De totale samfunnsøkonomiske kostnadene for revmatiske sykdommer/muskel- og skjelettplager ble for 2009 beregnet til cirka 70 milliarder kroner.

For å spare den enkelte pasient for unødvendige lidelser og samfunnet for store kostnader til sykepenger, uførepensjoner, bruk av dyre medisiner og kostbare kirurgiske inngrep er det viktig at pasienter med revmatiske sykdommer/muskel- og skjelettplager har mulighet til å få rask behandling fra fysioterapeut når pasientene har behov for det.

Pasienter som har fått fysioterapibehandling med målsetting om å holde seg i arbeid, har 45 dager kortere sykefravær per tilfelle sammenlignet med dem som ikke har fått slik behandling. Det viser seg også at etter ett år vil 25 prosent flere av dem som har fått fysioterapibehandling være tilbake i arbeid kontra de som ikke har fått slik behandling. En studie viser at etter tre år vil hver pasient som har fått fysioterapibehandling ha kostet samfunnet 1,1 million kroner mindre enn de som ikke har fått behandling fra fysioterapeut.

Fysioterapi er god samfunnsøkonomi.

Mange kommuner har dessverre manglende kapasitet innen fysioterapitjenesten, som blant annet medfører nedprioritering av kronikere, lange ventelister til behandling og begrenset intensitet i tilbudet til den enkelte pasient. Norsk Revmatikerforbund Troms Fylkeslag mener at den manglende kapasiteten i kommunene til å gi innbyggerne tilstrekkelig gode fysioterapitjenester gir grunn til bekymring, og vi vil påpeke at det vil være samfunnsøkonomisk svært lønnsomt å utnytte muligheten som finnes innen rask fysioterapivurdering og behandling – en mulighet som i liten grad tas i bruk i dag.

Norsk Revmatikerforbund Troms Fylkeslag ønsker økt satsing på fysioterapeuter med driftsavtale i kommunene – til beste både for den enkelte pasient og for samfunnet!

Vi ønsker oss:

• flere fysioterapeuter som har driftsavtale med kommunene!

• kortere ventetider for kronikere på fysikalsk behandling!

• bedre tilgang til fysioterapeuter med relevant spesialisering!

For den enkelte pasient med revmatisk sydom/muskel- og skjelettplager kan behandling fra fysioterapeut gi:

• bedre helse

• reduksjon i bruk av medisiner

• økte muligheter for å kunne delta aktivt i arbeids- eller samfunnsliv

Samfunnets gevinst:

• reduserte kostnader til sykepenger/uførepensjoner

• bedre muligheter for å oppnå samhandlingsreformens mål om mer forebygging i kommunene

• mindre press på andre og dyrere helsetjenester

Norsk Revmatikerforbund Troms Fylkeslag legger til rette for at våre medlemmer kan delta på ulike aktivitetstilbud i lokalforeningene, men selv med egentrening vil våre medlemmer ha et sterkt behov for fysioterapi.