Krigen i Syria er nå inne i sitt femte år. Det internasjonale samfunnet og Norge har sviktet i å gi syrerne beskyttelse. Men den humanitære krisens ekstraordinære brutalitet og omfang krever et ekstraordinært engasjement. Det er på høy tid at vi ønsker syriske flyktninger velkommen til vår kommune.

Halvparten av Syrias befolkning, over 11 millioner mennesker, er nå drevet på flukt. Barna er svært hardt rammet, og 3,5 millioner barn er internt fordrevet i et krigsherjet og livsfarlig land. I tillegg har over to millioner barn registrert seg som flyktninger i land utenfor Syria.

Å være på flukt strider mot barns fundamentale behov for omsorg, stabilitet og beskyttelse. Det betyr at man har foreldre som er i krise, og som har mistet kontroll over sin egen og familiens fremtid. Det innebærer at alt man hadde er borte; hus og hjem, arbeid, venner, naboer, besteforeldre og for mange også foreldre og søsken.

Krigen i Syria har fått store konsekvenser for nabolandene. Rundt fire millioner mennesker har flyktet til nabolandene Tyrkia, Libanon, Jordan og Irak. Libanon har tatt imot over én million flyktninger alene – et folk som i utgangspunktet teller drøyt fire millioner i et landområde på størrelse med Rogaland. Dette har ført til stor belastning på vannforsyning, helsevesen og skoler, og Libanon har flere ganger sett seg nødt til å stenge grenseovergangen til Syria.

Mange syriske flyktninger ser ingen annen mulighet for å unngå krigen enn å ta svært risikable fluktruter over Middelhavet. De fleste av dem tar sjøveien fra Libya til Italia. Dette er en livsfarlig reise, og bare siden nyttår har over 300 mennesker mistet livet i Middelhavet.

Norge har tatt imot snaut 4000 kvoteflyktninger fra Syria, og regjeringen hevder at kapasiteten til å ta imot flyktninger er sprengt. Men vi kan ikke lenger lukke øynene for den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig. Vi må bidra med mer! Redd Barna og flere andre organisasjoner tar derfor til ordet for en nasjonal dugnad for syriske flyktninger. Vi mener det er uakseptabelt at Jordan, Libanon og de øvrige nabolandene til Syria alene må ta ansvaret for menneskene som har greid å flykte fra krigen.

Norge må vise solidaritet og åpne opp for langt flere syriske flyktninger enn vi gjør i dag. Vi ber norske myndigheter om å ta imot 10 000 syriske kvoteflyktninger over de neste to årene, derav mange barnefamilier.

Dersom vi skal få dette til må også vi i vår kommune si ja. Ja til å gi mennesker på flukt fra ufattelige lidelser en trygg havn, slik vi har gjort det tidligere. La oss fortelle regjeringen at vi står klare til å ønske syriske flyktninger velkommen!