Magnus Kristiansen, næringspolitisk rådgiver i Næringsforeningen i Tromsøregionen, tror byen vil merke nedgangen i cruisetrafikken.

– Hvis cruisetrafikken avtar og det ikke kommer inn turister fra andre områder, så vil flere næringer i byen merke nedgang i besøk.

Rammer flere

Han mener det er flere næringer som vil merke mindre trafikk.

– Færre cruiseturister gir færre besøk på ulike attraksjoner vi har i byen og vi vil trolig også merke det litt på handelen. I tillegg er det både servering og mat ved cruiseanløpene og persontransport til og fra båtene.

Tallene fra Tromsø havn viser at Tromsø får 8.631 færre cruisepassasjerer i år. Hvis «snuhavn-prosjektet» i Porsanger går under, vil tallet nær dobles.

– Vi har ikke diskutert noe over disse tallene, men cruisepassasjerer legger jo igjen penger i byen slik alle turister gjør, sier Kristiansen.

Vil ikke svartmale

Både antall skip og antall passasjerer går ned i år mot i fjor, men Kristiansen understreker at det ikke er grunn til å svartmale situasjonen.

– Det er stor forskjell i kapasiteten til båtene. At antallet passasjerer går ned ett år trenger ikke bety at det går ned neste år. I år kommer det sju skip som ikke har vært i Tromsø før. Kapasiteten varierer fra 117 passasjerer på de minste båtene til over 3.000 på de største.

Kristiansen tror årsaken til nedgangen kan være nettopp dette.

– Kommer det færre cruisepassasjerer til Tromsø er det klart vi vil merke det. Men jeg tror nok den nedgangen avhenger av hva slags båter som kommer, mer enn at Tromsø er blitt mindre attraktiv som cruisedestinasjon.

Positiv utvikling

Leder i Visit Tromsø, Trond Øverås, forteller at nedgangen ikke bare gjelder for Tromsø.

– Først og fremst er det viktig å si at det er en nedgang totalt for Norge. Tromsø og for så vidt mange av de andre cruisehavnene har hatt en positiv utvikling de senere årene. Tromsø er fortsatt en av de største cruisehavnene i Norge.

Han peker likevel på at en nedgang i antall cruisepassasjerer som kommer til byen vil merkes.

– Cruise er et av segmentene som er viktige totalt sett for Tromsø, spesielt med tanke på attraksjoner i byen, men også det som går på handel.

Ikke dramatisk

Øverås sier cruisetrafikken er viktig for Tromsø hele året.

– Denne forhåndsinnmeldt nedgangen er jo ikke en dramatisk nedgang i forhold til totalantallet på gjester. Men cruisepassasjerer er viktig, spesielt i sommersesongen. Det som er veldig positivt er at vi også ser en positiv utvikling for vintercruise. Det viser at Tromsø som cruisedestinasjon er interessant flere måneder i året enn for bare noen år siden.

Han vil ikke spekulere i årsaken til svingningene i trafikken.

– Jeg har ingen god forklaring på svingningene vi nå ser. Men vi ser jo at trenden inn mot cruise er økende globalt sett, og jeg har ikke noen formening om at Norge er mindre attraktivt.