Førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø, Holger Pötzsch, skal sammen med europeiske spillforskere møtes torsdag og fredag for å ta for seg flere spørsmål om krigsspill og brukerne av spillene. Møtet er finansiert av Institutt for kultur og litteratur og Senter for fredsstudier ved UiT.

Blant annet skal de se på hvordan krigsspill virker inn på følelsene våre, hva spillene gjør for å få oss til å føle at de er ekte, og hva det er med spillene som får oss til å tenke at det er greit å drepe andre spillkarakterer. Dette skriver Universitet i Tromsø-Norges arktiske universitet på sine nettsider.

– Hovedgrunnen til at vi velger å forske på dette er at man ser en bransje i ekstrem vekst. Både nasjonalt og internasjonalt. Krigsspillene har også store budsjetter. Faktisk like mye som det Hollywood-filmer har, sier Pötzsch til iTromsø.

Synet på krig

Han peker derimot på den store forskjellen.

– Mens man ser på en film i vel én og en halv time, bruker man gjerne hundre timer på å bli ferdig med ett spill, sier han.

Han og forskningsgruppen, som han selv leder, skal blant annet se på hva som skjer med et samfunn og enkeltindividet når de spiller.

– Også spørsmålene om hva disse spillene sier om krig, og hvordan de kommuniserer med publikum og hva dette gjør med oss, er noe av det vi skal ta for oss i forskningen, sier Pötzsch.

Han mener også at krigsspillene er blitt mer og mer tilgjengelig med tiden.

– Man kan spille de på playstation, på dataen, på mobilen og andre steder.

Utbredt fenomen

Pötzsch har selv erfaring med krigsspill.

– Jeg har spilt lenge selv, og sett hvordan de tar for seg temaet krig i spillene. Her blir ingen sivilister drept, og krigen får heller ingen konsekvenser for økonomi, samfunnet og kulturlivet, forteller Pötzsch.

– Denne formen for spill er ikke bare lenger en nisjékultur, men har også blitt mer utbredt i årene, og mer realistiske i sine fremstillinger, legger han til.

Det har vært spekulasjoner i media om krigsspill og at de kan gjøre spillerne voldelige. Ligger det noe i dette?

– Det er ikke påvist noen sammenheng mellom spill og voldsbruk, men det betyr ikke at disse spillene ikke har noen mer indirekte effekter. Er man vant til å spille kan dette gjøre noe med vår holdning til maktbruk, og synet på militæret, sier Pötzsch.

Ser sammenhenger

Han sammenligner fenomenet krigsspill med da filmen kom til verden på slutten av 1800-tallet.

– Flere var redd for at dette mediet skulle ødelegge samfunnet, men det har ikke skjedd noen katastrofer siden da. Flere er også skeptiske til dataspillene, men de er en viktig del av vårt samfunn.

Torsdag og fredag samles forskerne på universitetet for å forske videre på temaet.