I Bergen, Oslo, Asker og Bærum kjører over 80 prosent piggfritt viser en fersk undersøkelse Statens vegvesen har lagt ut.

I Tromsø kjører bare 13 prosent uten piggdekk. Det betyr at 87 prosent kjører med piggdekk og Tromsø topper dermed lista veivesenet har laget.

– Skikkelig dilemma

– Jeg regner med at andelen som kjører med piggdekk i andre byer i Nord-Norge er ganske likt som i Tromsø, sier Pål Rosland i Statens vegvesen til iTromsø.

Å holde antallet piggdekkbrukere lavt er et viktig tiltak for å begrense mengden helseskadelig svevestøv i byene, påpeker Statens vegvesen.

– Ønsker dere at flere i Tromsø skal velge piggfrie dekk?

– Situasjonen i Tromsø er et godt eksempel på et skikkelig dilemma. Det er bratte bakker og krevende vinterføre. Samtidig er det nå i april at problemet med svevestøv oppstår, sier Rosland.

Væravhengig

Han peker på at å fjerne kilden til svevestøvet er det viktigste. All sand og grus som er strødd på veier og fortau i løpet av vinteren virvles opp. Jo fortere man får fjernet dette, jo bedre.

– Dette er også svært væravhengig. Når det er vått og fuktig er det ikke det samme problemet som når det er tørt, sier Rosland.

Ferdig til 17. mai

Driftsleder Tor Arne Andreassen i Bydrift sier at de er i full gang med å koste gatene.

– Akkurat nå har vi tre kosteenheter ute. Vi skal sette inn en til. Vi vil være ute og koste gatene fra 06.00 om morgenen til 22.00 om kveldene, sier Andreassen til iTromsø.

Han satser på at sentrum, rundt skoler og barnehager skal være ferdig kostet til 17. mai.

– Vi regner med at vi er ferdig med all kostingen i løpet av mai, sier han.