– Vi har bare et budsjett på 5.000 kroner, men takket være et enormt frivillig engasjement fra flere organisasjoner og sponsorstøtte skal vi markere Jordas Dag for første gang i Tromsø, sier Ute Vogel i Frisk Pust.

De har fått med seg Holt 4H Læringstun, Bioforsk, FN-sambandet, Framtiden i våre hender og Forum for natur og friluftsliv til søndagens arrangement.

Matjord vs. boliger

– Vi representerer et mangfold av organisasjoner, og det synes vi er en styrke, sier hun.

Frisk Pust ble etablert sist høst og er et nettverk for mennesker, prosjekter og organisasjoner som engasjerer seg for et bærekraftig lokalsamfunn i Tromsø. De jobber for omstilling til en miljø- og klimavennlig livsstil, med etiske og sosiale verdier i sentrum, og er engasjert i økologisk og lokal matproduksjon.

I februar, før vedtaket om nedlegging av Holt, kom Frisk Pust med ideen om markering av Jordas Dag, kombinert med FNs internasjonale år for jordsmonn. Frisk Pust ønsker å fokusere på matjorda og jordsmonnets betydning for mennesker, lokalt så vel som globalt. I den forbindelse stiller de spørsmål ved om matjorda på Holt skal brukes til boligbygging i stedet for å brukes til landbruk, læring, urban dyrking og friluftsliv.

Holt en grønn lunge

– Dette skal ikke være en protestfestival, men en plattform for dialog og ettertanke. Vi har blant annet invitert alle politiske partier, og har foreløpig fått positivt svar fra fem. Vi er opptatt av verdien av matjord og hva den betyr for oss lokalt, for matsikkerheten og lokal matproduksjon som en bærekraftig løsning, sier Ute Vogel.

2015 er også Friluftslivets år. Eivind Høstmark Borge i Forum for natur og friluftsliv mener derfor søndagens markering på Holt er ekstra viktig.

– Holt representerer jord, forskning, utdanning og friluftsliv, og er en grønn lunge med stor landskapsmessig variasjon, med nærhet til lysløypa, sier han.

Musikere stiller gratis

– Vi må se Holt i et flergenerasjonsperspektiv, vi kan ikke spise asfalt. Jord er en sårbar ressurs.

Det sier Siri Asphaug Holmøy i FN-sambandet, og får støtte.

– Vi importerer så mye mat i Norge, vi må dyrke mer selv. Jorda kan revitaliseres med dyrking. Det er mye fugler rundt her, og det er matjord. Vi må tenke lengre enn at det bare skal bo folk i byene, også dyre- og fuglelivet må være med. Jeg vil være deres stemme, sier Veronica Bergan på UiT.

Jordas Dag (se faktaboks) markeres egentlig 22. april, men i Tromsø skjer markeringen førstkommende søndag med musikk, appeller, kafe, foredrag og aktiviteter på 4H Læringstun og Bioforsk på Holt, både for barn og voksne. De musikalske innslagene spenner fra visesang og opera til rock og metal. Scene er det derimot dårligere med.

– Musikerne stiller opp gratis, men vi mangler fortsatt en scene og frivillige til rigging, sier Ute Vogel.