Det siste året har studenter og ansatte ved UiT Norges Arktiske Universitet blitt godt vant til gravemaskiner, stengte traseer og en kaotisk parkeringssituasjon, men Erland Loso lover en bedre og mer miljøvennlig campus når byggearbeidet ferdigstilles i 2017.

– Vårt mål er en kompakt og levende campus med langt flere funksjoner enn i dag. Det ser jeg på som min viktigste jobb.

Funksjonelt parkeringshus

Allerede til neste vår starter arbeidet med å reise et parkeringshus med minimun 430 parkeringsplasser, som skal ligge på vestsiden av Universitetsveien bare et steinkast unna administrasjonsbygget. Men direktøren vil ikke bare ha biler inn i bygget. Nå utreder universitet om det finnes midler til å gjøre noe mer ut av planene.

– Vi ønsker å tilrettelegge for fremtida, vi ønsker muligheten til å bygge på flere etasjer der man kan samle flere funksjoner som for eksempel en dagligvarebutikk, frisør, kontorer eller boligenheter. Det vil gjøre campus til en helhetlig miniby, sier Loso.

Miljøvennlig campus

Det overordnede målet er likevel å redusere biltrafikken til og fra universitetsområdet. I dag deler 2.567 ansatte og 9.307 studenter på universitetets rundt 1.300 parkeringsplasser, noe som har ført til store parkeringsproblemer. Allerede til høsten vil all parkering på campus i Breivika være avgiftsbelagt, noe som trolig vil føre til at flere velger kollektivt eller tar beina fatt.

– Det sier seg selv, det er ikke nok parkeringsplasser til alle. Vi ønsker derfor å legge til rette for kollektivtrafikk, gående og syklende. Vi planlegger et servicepunkt for syklister og ser på muligheten for å etablere gode sykkelparkeringsløsninger, sier bygg- og eiendomsdirektøren.

I tillegg planlegger universitetet å bygge en gang- og sykkelbro som skal knytte Breivang og campus sammen med byen i større grad. Prosjektet er på anbud på ny etter at de opprinnelige planene ble for dyr, og 5. mai vil kostnadsoversikten avgjøre om det blir bro eller ikke.

Hovedgate i Breivika

I fjor høst flyttet 600 ingeniørstudenter inn i det nye Teknologibygget, og i 2017 vil medisin – og helsefagbygg nummer to (MH2) stå ferdig. Den gamle husmorskolen totalrenoveres og bygges ut med to etasjer i skrivende stund, som skal romme hele Handelshøgskolen. Denne uka kom taket på plass.

Med planer om både badeland, skistadion og nye studentboliger i umiddelbar nærhet, vil campus i fremtida inngå i en massiv hovedgate i Breivika.

– Grovt regnet med både UiT og UNN er det til daglig 15.000 personer som oppholder seg her nå. Campus vil bare vokse seg større i tida fremover, det må gjenspeiles i infrastrukturen, sier Erland Loso.

– Ja til aktiv campus

Styreleder Aleksander Helberg i Norges arktiske studentsamskipnad jubler over planene for et mer levende campus.

– Vi vet at studentene ønsker seg et campus som er tilrettelagt for et aktivt og sosialt studieliv. Planene om flere funksjoner på universitetsområdet er derfor veldig velkomment. Der universitetet satser, der følger vi også på, sier styreleder og student Aleksander Helberg.

Det er studentsamskipnaden som i dag har kantine og kafédriften på campus i Tromsø, og styrelederen er svært positiv til å videreutvikle tilbudet til de mange tusen studenter og ansatte. I dag stenger de fleste kafeene på campus på ettermiddagen.

– Om man hadde fått til et parkeringshus med andre funksjoner som for eksempel en lavprisbutikk, kafé eller studentpub så er det noe som vi gjerne vil være med på å realisere, sier styrelederen.

GRAVEARBEID: I vel ett år har gravemaskinene jobbet på universitetsområdet, som her ved MH1. Om to år vil det massive anleggsarbeidet være ferdigstilt. Foto: Siv Eli Vuolab
ANLEGGSTENGTE VEIER: I forbindelse med MH2-prosjektet har deler av parkeringsplassen på oversiden av sykehuset blitt stengt, samt gang- og sykkelstier. Det planlegges 150 nye parkeringsplasser oppe på myra når MH2 står ferdig. Foto: Siv Eli Vuolab