Norsk Polarinstitutt på Framsenteret tilbyr nå en rekke ansatte avtale om frivillig sluttpakke, det bekrefter kommunikasjonsdirektør Gunn Sissel Jaklin. Tilbudet om sluttpakke er et ledd i en prosess som har pågått over de siste månedene på grunn av stram økonomi.

- Vi er inne i en prosess der vi må kutte kostnader og øke inntekter. Det er ikke snakk om oppsigelser, men frivillige sluttpakker, sier Gunn Sissel Jaklin.

Forventer kutt i budsjett

Årsaken til at ledelsen nå blant annet tilbyr sluttpakke for å kutte i kostnadene er fordi de forventer en reduksjon i budsjettet, som de får bevilget fra departementet. Kommunikasjonsdirektøren vil ikke gå ut med noen tall i saken.

- Det er ikke klart hvor stor reduksjon det er snakk om, det vil først bli klart i statsbudsjettet. Vi forbereder oss på kutt for at vi skal fortsette å være en robust institusjon i fremtida.

Kommunikasjonsdirektøren vil heller ikke kommentere hvor mange ansatte som har fått tilbud om frivillig sluttpakke eller om noen foreløpig har takket ja til dette.

Fagforeningene: - Enveiskjøring

Ifølge fagforeningene på Norsk Polarinstitutt gjelder dette om lag 10 prosent av arbeidsstokken, som i dag er på rundt 170 ansatte. Norsk Polarinstitutt etablerte seg i Tromsø i 1997 og har siden etableringen vokst jevnt og trutt. Instituttet er både en forskningsinstitusjon og et direktorat under Klima- og miljødepartementet. Arild Sundfjord som er representant for Forskerforbundet, den største fagforeningen i Norsk Polarinstitutt, sier at de nå er midt i denne prosessen som fremstår som en enveiskjøring fra ledelsen.

- Arbeidsgiver er i sin fulle rett til å tilby frivillige sluttpakker til de ansatte uten å gå i forhandlinger med fagforeningene, men vi har gitt uttrykk for at vi er uenig i grunnlaget siden budsjettet for 2016 ikke legges fram før til høsten, sier han.

- De fleste vil takke nei

Omstillingsprosessen berører også medlemmene i Norsk Tjenestemannslag (NTL) i stor grad, aller verst for de som har fått tilbud om sluttpakke. Dette er en prosess som de ikke ser på som nødvendig, sier fagforeningsrepresentant Ivar Stokkeland.

- Våre medlemmer er sjokkerte, forbannet, frustrerte og sinte. Konsekvensene er store for de ansatte. De fleste vil takke nei til et sluttvederlag, men signalet fra arbeidsgiver er likevel at vi gjerne ser at du slutter. Det er ikke en særlig god stemning på instituttet for tida. Folk har heller ikke fått særlig god forklaring på utvelgingen av hvem som står på kuttlista, sier Stokkeland.