VESTREGATA: Lørdag feires Record Store Day i Tromsø – en dag der verdens uavhengige platebutikker skal hylles. På platebutikken Backbeat står Robert Dyrnes og Kari Westergaard klare til å feire det de elsker; musikken.

– Record Store Day er en markering av de uavhengige platebutikkene, og markeringen ble startet i USA for noen år siden av folk som så utviklingen som var i ferd med å skje for platebutikkene. Flere og flere uavhengige butikker gikk under, og de store kjedene tok over markedet, sier Robert Dyrnes.

Selv synes han det er en fin tanke, og han mener det er bra at de uavhengige platebutikkene får oppmerksomhet og feires.

– Vi støtter grunnideen og tar del i feiringen på grunn av at vi ønsker å ivareta verdiene, sier Dyrnes.

Les også: Feirer med forsvarstruser.

– Brenner for musikk

Backbeat startet opp i Tromsø for omtrent tre og et halvt år siden, og Dyrnes forteller at de visste at de sannsynligvis ikke ville tjene mye penger på konseptet.

– Men omsetningen øker og det går veldig bra. Vi får stadig nye varer og nye kunder, sier Dyrnes.

Men det er ikke pengene som er viktig.

– Vi lever like mye for dette som av dette. Vi brenner for musikk og synes det er kjempemorsomt å holde på med dette, sier Robert Dyrnes.

Før de åpnet forteller Dyrnes at de var redd for at kundene bare ville bestå av masse gamle menn som samlet på 70-talls progrock.

– Det ble stikk motsatt av det vi fryktet. Faktisk er mange av kundene mellom 15 og 40 år gamle, og vi opplever at mange jenter handler vinyl, noe vi var spente på, sier Dyrnes.

Les også: Platekompaniet legger ned i Tromsø.

Sosial møteplass

De siste årene har interessen for vinylplater økt, og det har nærmest blitt en trend å ha en platespiller stående i stua. Også på Backbeat merker de at interessen er stor – i alle fall større enn hva de forventet.

– Vi føler at vi har mye bra folk innom sjappa hver dag. Det er veldig morsomt, for folk setter pris på det vi gjør. Vi har masse band som spiller her, og det er alltid gratis og fri aldersgrense. Mange er innom og får en opplevelse de sjelden får andre steder, da det er veldig små, intime og akustiske konserter, sier Dyrnes.

Butikken har også blitt en sosial møteplass for de med samme interesser.

– Vi opplever stadig vekk at folk blir kjent med hverandre i butikken. Det har blitt en sosial møteplass der folk diskuterer musikk og blir venner. At vi er en del av det er veldig fint, sier Dyrnes.

For i tillegg til platene, er også kafédelen viktig.

– Kombinasjonen funker bra. Og så har flere funnet ut at vi selger platespillere. Mange har kommet innom og mimret tilbake til da platespillere var vanlig å ha, sier Dyrnes.

Dyrnes omtaler seg selv og Westergaard som typiske «platenerder». De hjelper også mennesker med gamle platespillere.

– Vi får både være nerd og samtidig jobbe med det, sier Robert Dyrnes.

Les også: Gir ut skive med nytt selskap.

Konsert og spesielle plater

Det er ikke første gang Record Store Day arrangeres på Backbeat. I fjor var det kø utenfor butikken før de åpnet.

– Folk ønsker å være først ute og se hva vi har, sier Dyrnes.

Dagen feires også med konsert og platesignering av Mark Steiner & His Problems i butikken.

– Det blir en fin dag. Kanskje finner vi på noe annet også, sier Dyrnes.