I et av verdens viktigste kulturelle knutepunkter skal joiken nå høres. Ánde Somby som til daglig jobber som førsteamanuensis på juridisk fakultet ved Universitetet i Tromsø har reist fra Tromsø til New York for en helt spesiell konsert. I tillegg til sin juridiske bakgrunn er han en habil joiker.

– Joik er trendy. Det er selvsagt at joiken har en plass i New York, sier Ánde Somby.

Hør Ánde joike på Times Square i videoen over!

Ursang til amerikanere

Førstkommende søndag blir det joike- og poesikonsert på Bowery Poetry Club i den trendy bydelen Greenwich Village på Manhattan. Somby var i London for to uker siden hvor han holdt den samme konserten.

– Det ble veldig godt tatt imot av publikum. Joik er ursang med stemmen som det bærende element. Det er akustisk i sin reneste form, og det virker som om stadig flere vil bort fra musikk som må igjennom svarte bokser som vrir og vrenger på stemmen, sier han.

Forespørsel fra kjent poet

Somby fikk forespørsel om å joike fra Bob Holman, som er grunnlegger av utestedet Bowery Poetry Club, et sted som samler New Yorks kunstnere, forfattere og poeter i et strøk som er preget av en bohemsk livsstil.

Konserten er et samarbeidsprosjekt mellom Somby, Holman og John Giorno. Begge er kjente amerikanske kunstnere og poeter, og konserten vil også inneholde poesifremførelse av de to sistnevnte. Konserten bærer navnet ”The animals inside the man and the man outside the animals”.

– Jeg vil blant annet joike laksen, rypa, bjørnen, kråka og myggen. Jeg gleder meg veldig til konserten, det blir en spesiell opplevelse, sier han.

Nytt publikum

Denne uka har flere titalls tusen urfolksdelegater fra hele verden vært samlet i New York til det årlige Permanent forum for urfolk i regi av FN. Somby tror at flere av urfolksdelegatene vil ta turen til Bowery Poetry Club i tillegg til nysgjerrige New York-ere.

– Hovedtanken bak konserten er å presentere samisk musikk til folk som ikke nødvendigvis kjenner til urfolksmusikk fra før. Publikummet i New York vil få oppleve en annerledes konsert der man utforsker stemmens grenser og poesien som ligger i joikens tonalitet, sier han.

OVER DAMMEN: Ánde Somby har tatt turen til New York hvor han skal joike for et nytt publikum førstkommende søndag. Foto: Privat