Pål Tandes kone, Sissel Kjær Ditlefsen, ble svært lettet da hun lørdag ettermiddag fikk en telefon fra mannen som befinner seg i det jordskjelvrammede området i Nepal.

- Telefonen har ringt i ett. Mange har tatt kontakt og lurer på hvordan det har gått med Pål, sier Ditlefsen til iTromsø lørdag.

Etter flere etterskjelv i Nepaø, kom Sissel Kjær Ditlefsen med en ny melding på Facebook søndag formiddag.

"Fikk akkurat telefon fra Pål, de er i landsbyen nærmest under Base Camp, og går opp til BC for å se, hjelpe til og kanskje berge noe av utstyret de har plassert der. Han er nå frisk etter å ha hatt feber, luftveisinfeksjon og høydehoste. Mest sannsynlig er de på vei ut av området om noen dager men ting tar tid i et vegløst område og det haster ikke mest med dem."

Hun hadde ikke et godt svar på henvendelsene før mannen ringte med satellittelefon lørdag ettermiddag.

- Da han ringte var jeg på fjelltur. Det var en utrolig lettelse å snakke med han. Vi pratet ikke så lenge. Jeg fikk vite at han og teamet var i god behold. Det var det som var viktig for meg. Jeg spurte ikke noe om hvordan det føltes og slik. Jeg tenkte at det sikkert var andre som ville ringe sine og jeg ville gi beskjed til alle som hadde tatt kontakt med meg om at alt var bra, sier hun.

iTromsø har forsøkt å komme i kontakt med Pål Tande via satellittelefon uten å lykkes.

Forkjølet

Pål Tande er i Nepal for å nå toppen på Mount Everest sammen med Guri Anne Hansen og Siv Harstad. De reiste fra Tromsø 9. april og etter planen skulle de nå toppen omtrent 17. mai.

- Nå holder de på med avklimatisering, sier Ditlefsen.

De siste dagene har Tande vært forkjølet og han oppholdte seg derfor på hotellet da jordskjelvet kom.

- De andre i teamet hans var på en liten tur. Jeg håper de nå er på et sted hvor de er trygge for ras, sier Ditlefsen.

Hun vet at det er risiko involvert på slike turer. For to år siden var mannen ved nabofjellet for å trene til årets tur.

- Da måtte de snu og dra hjem. Det var ikke trygt å ferdes i fjellet, sier hun.

Fjellklatrere skal være omkommet

Over 1.400 mennesker har mistet livet i det voldsomme jordskjelvet i Nepal. Flere er sperret inne i sønderknuste bygg, og etterskjelvene fortsetter å komme, skriver VG.

Jordskjelvet ihar utløst en rekke skred i området rundt Mount Everest. Minst ti fjellklatrere skal være omkommet.

– Vi har ikke alle detaljer ennå, men ti er meldt døde så langt, inkludert utenlandske fjellklatrere, sier Gyanendra Kumar Shrestha i turistmyndighetene i Nepal til nyhetsbyrået AFP.

Jordskjelvet var kraftig, og hadde en styrke på 7,9. Det har i ettertid vært minst 19 etterskjelv. Jordskjelvet er det største i Nepal på 80 år, melder VG.

Pål Tande reiste fra Tromsø 9. april for på bestige Mount Everest. Foto: Privat