En gang i tiden ble nemlig brann varslet ved hjelp av slike brannmeldere som Narve Strandskogen står ved siden av. Men ikke alltid var det brann når glasset i brannmelderen var knust og alarmen gikk på brannstasjonen. Anledningen som gjorde at Strandskogen lot seg avbilde ved «brand-melderen», som det sto på den røde boksen, var at han besluttet å legge de ned. Til å begynne med reagerte mange tromsøværinger på beslutningen. Frykten for at det skulle ta lengre tid å få varslet en brann, gjorde at mange ga uttrykk for at det ikke ville være forsvarlig å legge ned de gamle brannmelderne.

Pøbelstreker

Brannsjefen var soleklar i sin beslutning. Han sto på sitt. Etter at han tiltrådte stillingen i 1976 gikk det ikke mer enn et knapt år før de karakteristiske brannmelderne ble fjernet. Årsaken var rett og slett at mange ungdommer fant ut at de skulle ha det moro med å knuse glasset og trykke på knappen som fikk brannvesenet til å rykke ut. Den tidligere brannmannen Henry Olsen forteller at brannvesenet etter hvert ble ille plaget av pøbel som kjørte rundt i sine nyervervede biler og som plutselig fant ut at de skulle begå faenskap i form av å varsle brann. - Mange kjørte rundt med kosteskaft i bilen. De brukte det til å knuse glasset og trykke på knappen mens de satt i bilen. Da brannalarmen var gått og brannvesenet var på vei, stakk de i visshet om at brannvesenet ikke ville finne noen brann når de kom fram, forteller Henry Olsen.

Nok var nok

- Det ble så ille etter hvert at Narve Strandskogen bestemte seg for å sette foten ned. Det var nemlig ikke bare folkene som var på vakt på brannstasjonen som ble berørt av alle de falske meldingene. Også de som var på frivakt og frikorpset ble automatisk tilkalt når alarmen gikk. Strandskogen vurderte det dit hen at så mange i Tromsø hadde fått telefon i hjemmene sine at det ikke ville by på problemer å få varslet dersom det brøt ut brann et eller annet sted. Det viste seg at vurderingen hans var rett, sier Olsen som husker at periodevis gikk brannalarmen nesten i ett kjør nattetid.

Avløste kirketårnet

Henry Olsen vet ikke eksakt når de karakteristiske røde brannmelderne ble tatt i bruk i Tromsø. - Sannsynligvis avløste de brannvaktene i kirketårnet. Det var hovedsakelig i gamle Tromsø kommune at de var montert, men noen sto også utenfor bygrensen i Tromsøysund kommune. Det var hele 28 av dem, og de var plassert på steder som hadde navn som var selvfølgelige i bybildet den gang. - Jeg husker navn som Engenstykket, Bakklandet, Ritten og Smørtorget. Der sto det brannmeldere som dessverre ble misbrukt og ble til mer pest og plage enn nytte for brannvesenet, sier Henry Olsen.