Rett før helgen avsluttet Canada sitt lederskap i Artktisk råd, og USA er den som overtar. Det har lenge vært knyttet stor spenning til hvorvidt USA ville inkludere AEC i sine prioriteringer for formannskapsperioden 2015-2017.

På møtet i Canada kom bekreftelsen: USA anerkjenner den viktige rollen AEC skal ha som rådgiver for Arktisk Råd i utviklingen av næringslivet i Arktis, heter det i en pressemelding fra Norsk olje og gass og Rederiforbundet.

- Dette gir Norge en unik rolle i oppbyggingen av samarbeid mellom næringslivet i Arktis, sier Erling Kvadsheim, direktør for næringspolitikk i Norsk olje og gass, som ledet den norske delegasjonen til AEC i pressemeldingen.

 AEC består av næringslivs- og urfolkrepresentanter fra alle de åtte landene.

Arktisk hovedstad

Utenriksminister Børge Brende ser etableringen av det internasjonale sekretariatet til AEC i Tromsø som nok et steg i utviklingen av Ishavsbyens rolle i nord.

- Tromsø fremstår mer og mer som den arktiske hovedstaden globalt, sier Brende i pressemeldingen.

Formannskapet i Arktisk Råd ble overlevert fra Canada til USA på Arktisk Råds møte den24. april. USAs Utenriksminister John F. Kerry, som er ny formann for Arktisk Råd, sa i møtet at «det finnes bare ett Arktis, og alle vi – USA og andre nasjoner, urfolk og arktiske samfunn – må samarbeide om å sikre en ansvarlig forvaltning av denne fantastiske regionen».