Nylig skrev iTromsø om at FAU ved Kattfjord skole reagerte på at elevene på mellomtrinnet skulle bli sendt fra en nyoppusset skole til Brensholmen skole, som er i mye dårligere forfatning. Under byrådets møte torsdag 16. april ble saken om skolestruktur behandlet, og enstemmig vedtatt. Nå stiller SVs ordførerkandidat Ingrid Marie Kielland spørsmål rundt avgjørelsen.

– I byrådets budsjett for 2015, ble det lagt opp til å spare fem millioner kroner for struktureringstiltak ved skolene. Derimot har vi ikke fått oversikt over hvordan pengene skulle spares inn, og jeg lurer på om flyttingen av mellomtrinnet skal bidra til denne innsparingen, og i så fall, hvor mye sparer man ved å gjør dette tiltaket, spør Ingrid Marie Kielland (SV).

Skulle flyttes tilbake

Under kommunestyremøtet 17. desember i fjor spurte hun Fyhn om når det var ventet at elevene skulle komme tilbake til Kattfjord skole, etter at det var blitt funnet asbest der.

– Fyhn svarte at hun regnet med at de skulle flytte elevene tilbake tidlig på vårparten, og håpet også at de skulle ha barnehagen på plass i skolen innen den tid.

– Hvorfor har de endret mening, spør Kielland på vegne av Sv.

Engstelig for skolen

Hun reagerer også på byrådets avgjørelse om å flytte elevene, på tvers av foreldrenes ønsker.

– Det er et problem å flytte de eldste elevene fordi man utarmer skolemiljøet, det blir dårligere lærermiljø av det og ingen fellesskap. Skolen vil bli mer sårbar, sier Kielland.

Hun mener dette er en dårlige måte for kommunen å spare penger på.

– Man flytter litt også flytter man igjen, og til slutt vil ikke skolebygget være i bruk lengre. Dette tar også bort grunnen til at folk skal ville bosette seg i området. Vi i Sv er forundret over denne beslutningen og bekymret for hva som vil skje med skolen på sikt.

– Demokratisk prosess

Byråd for utdanning, Anna Amdahl Fyhn bekrefter at det skulle spares inn fem millioner kroner i budsjettet for 2015 for ny skolestrukturen.

– Men jeg kan ikke gi tilbakemelding på hvor mye vil spare på å flytte over mellomtrinnet fra Kattfjord til Brensholmen skole. Alt i alt har vi en grundig gjennomgang av skolestrukturen i kommunen som vi allerede har gjennomført på Kvaløya, på Tromsøya og i distriktene. Senere skal vi ta for oss fastlandet og ungdomstrinnet, sier Fyhn.

Hun forteller at til tross for at foreldrene ikke ønsket overflyttingen, var dette en demokratisk prosess.

– Vi har hatt en større høringsprosess rundt dette hvor både

Lyttet til alle

FAU, utviklingslag og foreldrene har kommet med innspill, og vi har tatt den avgjørelsen som vi mente var best, sier Fyhn.

I løpet av de neste årene er det gjennomsnittlig åtte stykker elever som blir flyttet over.

– De vil få et større læringstilbud, og bedre skolefaglig miljø enn hva de hadde gjort på Kattfjord. Det er ikke ønskelig at det blir igjen én lærer på Kattfjord, men dette ser vi også er et tilfelle ved flere andre skoler, sier byråden for utdanning.

Hun har full forståelse for at det stilles spørsmål rundt overflyttingen, da elevene flytter fra en nyoppusset skole.

– Men vi har tatt en helhetlig vurdering på dette, også i forhold til skoleveien og vi tror dette kan være mest hensiktsmessig for elevene. Det er de vi har tatt hensyn til i denne saken, legger hun til.

Byråden forteller videre at det er bestemt at barnehagen fortsatt skal inn i Kattfjord skole.

- Disse planene endres ikke, og vi skal få barnehagen på plass inn i skolebygget når alt er klargjort.