Det innebærer at etter at selskapet først har fått prøve ut legemiddelkandidaten sin på kreftpasienter som har kommet langt i sin sykdom nå kan utvide forsøkene.

– I den pågående studien ser vi at det skjer noe med svulstene vi behandler og vi ser aktivering av immunforsvaret, sier Unni Hjelmaas, administrerende direktør i Lytix Biopharma.

På fagspråket kalles dette grønne lyset for «proof of concept» og i tillegg til selskapets egne vurderinger, er resultatene kvalitetssikret eksternt av forskere i London og Paris. Så langt er det observert lovende resultater fra den pågående studien og få bivirkninger.

Viktig milepæl

– Vi hadde opprinnelig regnet med at vi skulle ha kommet så langt i midten av året, så det er jo veldig hyggelig at det skjer litt før, fortsetter Hjelmaas.

Selskapet står med dette i startgropen til videre utviklingen av legemiddel. Utviklingen av et legemiddel fra start til det er tilgjengelig på markedet, tar i gjennomsnitt 10 til 12 år. LTX-315 har vært i utvikling siden 2009.

– Dette er en viktig milepæl for oss, men det blir ikke den siste. I neste studie planlegger vi å kombinere vår legemiddelkandidat med moderne immunbehandling, sier Hjelmaas.

Ifølge Lytix Biopharma er LTX-315 et såkalt onkolytisk peptid med sterkt immunstimulerende egenskaper. Ved å sprøyte legemiddelkandidaten inn i svulster, settes en kaskade av hendelser i gang: kreftceller blir drept og immunsystemet blir mobilisert for å gjenkjenne og drepe gjenværende kreftceller i den behandlede svulsten, så vel som i resten av kroppen, opplyser selskapet på sine nettsider.

HOLD DEG OPPDATERT: Følg iTromsø på Facebook og Twitter

Kan satse videre

I neste fase vil man i utgangspunktet å fokusere på føflekkreft da de eksisterende behandlingsformene man ønsker å kombinere LTX-315 med er utviklet for denne typen kreft foreløpig. Det forventes imidlertid at LTX-315 skal virke på flere typer kreft forutsatt at svulsten er tilgjengelig på eller under huden.

– Dette betyr mye for oss som selskap. Det betyr blant annet at vi kan satse videre og kanskje tiltrekke oss nye investorer. Akkurat nå har vi finansiering ut året, men sånn er det i vår del av legemiddelindustrien, sier Hjelmaas.

– På det forestående styremøtet skal vi diskutere hvordan vi kan tiltrekke oss mer kapital, avslutter hun.