Transportnett Tromsø jobber med prosjektet «sykkelnett», hvor det planlegges egen sykkelvei og skiltede sykkelruter og sykkelparkering langs den nye Stakkevollveien. Ifølge planen vil dette komme i løpet av sommeren. Før denne tilretteleggingen er på plass, er det greit å vite hvordan man sikrest mulig kan dele veien. Enten du går, sykler eller kjører bil.

– Folk er flinke i Tromsø, men utfordringene er der, sier Steinar Utby, trafikksikkerhetskoordinator i Statens vegvesen.

Trendy

Flere har begynt å ta sykkelen i bruk. Utby tror grunnen kan være at det er et fleksibelt kjøretøy.

– Det er nesten blitt trendy å sykle. Det er jo et både enkelt og smart kjøretøy.

Utby påpeker at det er lett å ta enkle utveier og bli litt tøffere når man kjører sykkel.

– Man har en helt annen kontroll. Vi ser jo at noen sykler på rødt lys, og bytter mellom å være kjørende og gående. Det er vanskelig å bli tatt seriøst som trafikant når man driver på sånn.

1. Lik veirett

For å unngå konflikter og ulykker kan det være lurt å tenke over noen punkter før du setter av gårde i bil eller på sykkel.

Først og fremst er det lov for syklister å bruke veien. De har like rettigheter som bilister.

– Man kan kjøre på fortau om man ikke forstyrrer de gående og har lav fart. Gang- og sykkelvei er på de gåendes premisser, sier Utby.

2. Det er lov å bruke gangfelt

En ting mange kanskje ikke vet, er at syklister har lov til å sykle over gangfelt.

– Du har bare ikke rettighetene til en gående med mindre du går av sykkelen. Sykler du over gangfelt har du vikeplikt for alle, men du gjør ikke noe ulovlig ved å sykle over.

3. Det er lov å ta plass

Utby sier videre at syklister ikke må være redde for å ta plass.

– Du har rett på hele kjørefeltet, og må ikke ligge helt inntil kanten. Da har du lite å gå på om en bil skulle passere deg litt for nært.

Reglene for plassbruk og forbikjøringer er klare. Ikke sykle mer enn to personer i bredden, og en bil må holde minst halvannen meter avstand når han kjører forbi.

– Helst burde bilen være over i det andre kjørefeltet.

4. Du kan kjøre forbi på høyresiden

Syklister har også muligheten til å ta forbikjøringer på høyresiden.

– Dette kan være skummelt. Her er det viktig at du har god nok plass og er helt sikker på at du blir sett.

5. Vis hensyn

Det viktigste mener Utby er at man viser forståelse for hverandre.

– Sett deg inn i andres situasjon. Vis forståelse for at folk sykler.

Det viktigste er å dele veien og vise hensyn. ifølge Utby. Bilister må huske stor avstand ved forbikjøring, og syklister må slippe bilister forbi på en smidig måte.

– Det viktigste er å skape et godt samspill i trafikken. Like rettigheter gir likt ansvar, sier han.

6. Veien er mest praktisk

Mange irriterer seg over at syklister ikke bruker gang- og sykkelvei og fortau når de er ute og sykler. Det er flere grunner til at dette er upraktisk.

– Vil du ha litt fart sier det seg selv at det er best å bruke veien. På en gang- og sykkelvei har syklisten vikeplikt for alle kryssende veier. På fortau er det ofte kanter i kryssene, der man må hoppe ned og opp igjen på andre siden.