Lunheimværingen Tore Brox (25) har helt siden videregående drømt om å bli dirigent. I løpet av den neste måneden får han bachelorgrad i det relativt smale emnet.

– Det hele startet da jeg fikk prøve meg som dirigent på musikk-, dans- og dramalinja på Kongsbakken

Eksamen han tar ved korledelsestudiet er todelt. Tirsdag skal han lede sitt eget kor Aurora Borealis i Tromsø domkirke. Senere i mai skal han dirigere koret universitetskoret Mimas, som er koret til lærer Ragnar Rasmussen.

– Der skal jeg dirigere koret i 20 minutter, jobbe litt med dem og bli faglig vurdert. Etterpå blir de to oppgavene slått sammen til en karakter.

Les også: Opera-drømmen går i oppfyllelse for Mathilde (25)

– En enorm ressurs

Til sammen er det snakk om 4–5 studenter ved bachelorstudiet i Tromsø, hvor Brox er den eneste fra Tromsø.

– Vi er spredt over hele landet hvor jeg er den eneste som holder til i byen, som forteller at det er vanlig at profesjonelle musikere tar studiet hos Rasmussen.

– Det er nok flere av dem enn unge studenter som meg selv. Rasmussen er en enorm ressurs her i byen og vi har sett at det kommer studenter fra utlandet for å lære av han.

Krevende

Han forteller at det finnes mange dirigenter rundt om i landet, men at det ikke er fullt så mange som har akademisk tyngde, som han selv nå samler.

– Du må kunne coache, du må ha gehør, du må kunne engasjere og kunne stemmefysiologiske ting i tillegg for å ha de tekniske tingene på plass, sier Brox som har planen klar for løpet videre.

– Det blir til Oslo for å gå videre på master. Jeg må komme meg litt ut av byen for å søke nye utfordringer.

Til Dublin

Etter eksamen skal Brox og hans kor Aurora Borealis til Dublin for å holde konsert.

– Jeg har hatt koret i over ett år, hvor vi blant annet hadde konsert med Rein Alexander i jula som var. I Dublin skal vi ha konserter i katedraler og fine kirker, sier Brox som forteller at konserten tirsdag er en oppvarmingskonsert før reisen til Dublin.

– Men kvaliteten skal være god. Det er et kor som setter veldig høye krav til seg selv, så jeg tror ikke motivasjonen er et problem.