Lørdag 2. mai arrangerer Normal - Norsk organisasjon for reform av marihuanalovgivningen - Internasjonal Marihuanamarsj 2015 i Tromsø for tredje året på rad.

Marsjen skal starte med appeller på Strandtorget, og siden gå videre via Storgata.

Normal ønsker "å sette fokus på legalisering og regulering av cannabis til rekreasjon og medisinske formål", samt å stoppe straffeforfølgelsen av voksne cannabisbrukere.

Appeller

Kontaktperson i Normal, Helge Ekrem, er klar på hvorfor han mener folk burde møte opp til Marihuanamarsjen:

- Folk kan høre på appellene og forstå hva det handler om. Vi forstår at det er mye stigma rundt dette, og vet at folk da ikke tør å møte opp i frykt for konsekvensene.

Med konsekvenser mener han at siden det er ulovlig kan det koste både jobb, arbeidsplass, sertifikater og familie. Under den første Marihuanamarsjen stilte alle med masker, for å vise forståelse for at noen er redde. Til sammen stilte 30-40 stykker i marsjen, og Ekrem forventer en dobling nå på lørdag.

Regulering

Ekrem presiserer at han ønsker regulering av marihuana, slik vi har med alkohol, av flere grunner:

- De som sliter og trenger hjelp må få det. Men alle de som ikke har et problem, som fungerer som vanlige mennesker i hverdagen, skal ikke bli sett på som kriminelle, sier han og fortsetter:

- Og selvfølgelig har vi det svarte markedet og svarte penger i omløp. Uten regulering skapes det dårlige miljøer.

Han har også en oppfordring til de som ikke selv tør å stille opp på marsjen:

- Alle som vil men ikke tør å stille opp på lørdag kan plukke søppel den timen i stedet. Det kommer ikke til å være en sneip igjen på hele øya!

Syntetisk cannabis

Medisinsk talsperson i Normal, Øyvind Schanche, ønsker ikke å gå inn på de negative sidene ved en eventuell legalisering.

- Det har vært myndighetenes jobb å fokusere på de negative sidene og jeg er overbevist om at det negative allerede har komme fram. Men det er helt sikkert både og, sier han.

Han mener ett av problemene med kriminaliseringen av cannabis i Norge er at unge heller bestiller stoffer på nett og ender opp med for eksempel syntetisk cannabis.

- Jeg har hørt at bruken av syntetisk cannabis går opp, og det er skummelt. Det mener jeg er et resultat av politikken som føres, ettersom man kunne gitt folk muligheten til å kjøpe naturlig cannabis lovlig heller, sier han.

Han mener også at det er kriminaliseringen som fører til at flere etterhvert kommer i kontakt med tyngre rusmidler, og ikke cannabisen i seg selv.

– Konsekvensene er undervurdert

Enhetsleder ved rus- og psykiatritjenesten i Tromsø kommune, Trude Boldermo, forteller at de ser mange negative konsekvenser knyttet til bruk av cannabis.

– Dette gjelder særlig bruk av cannabis blant unge. Konsekvensene av bruk av cannabis er undervurdert. Hasj er ikke et mildt rusmiddel og det gir mer skader enn man tror. Det er mange som ikke tåler det og kan gi psykiske lidelser, sier Boldermo.

– Økt tilgjengelighet gir økt bruk

Videre forteller Boldermo at hun tror at legalisering kan få negative konsekvenser.

– Jeg kjenner ikke til påstandene om at det har en økning av syntetisk cannabis. Det vi vet er at økt tilgjengelighet gir økt bruk. Dette gjelder alt fra alkohol, tobakk, cannabis til kaffe, sier hun.