Samtlige har unnlatt å betale årsavgiften innen fristen – 20. mars. De som etter purring fortsatt velger ikke å betale innen 6. mai – nå også med tilleggsavgiften på opptil 250 kroner på toppen av regningen – vil merke at Tollvesenet snart vil begjære kjøretøyet avskiltet.

- Ja, purringene er ute nå, og etter 6. mai får vi en oversikt over alle kjøretøy det ikke er betalt årsavgift for. Da vil våre mobile enheter også starte avskiltingen, sier regiondirektør Atle Joakimsen i Tollvesenet.

Han påpeker at de i fjor fikk nytt og langt bedre utstyr for å finne synderne.

- Ja, nå plinger det hver gang vi kjører forbi kjøretøy som det ikke er betalt årsavgift for. Elektronisk skiltgjenkjenning er svært effektivt, sier Joakimsen.

Bedre enn i fjor

Selv om det fortsatt er flere tusen kjøretøyeiere i Tromsø som ikke har betalt årsavgiften for 2015, er det færre treige betalere i kommunen i år enn i fjor – noe som også gjelder for Troms fylke og landet som sådan.

Les også: Regjeringen vil fjerne dagens årsavgift fra 2017

I Tollvesenet tør man ikke si om den positive endringen skyldes en bakenforliggende trend, men i år var 7,8 prosent av kravene i Tromsø ikke betalt da fristen gikk ut i mars – mot 8,8 prosent i fjor. I fylket var de samlede tallene 8,1 prosent i år mot 9,1 prosent i fjor.

Blant de beste betalerne

Totalt skylder tromsøværingene staten vel 8,6 millioner kroner i manglende innbetalt årsavgift. Men tromsøværingene er faktisk blant fylkets beste betalere, bare slått av dølene i Bardu og Målselv.

- Tromsøværingene kommer slett ikke dårlig ut, det er noe vi har sett over tid, sier Joakimsen.

Fylkets klart dårligste betalerne er – i år som i fjor – innbyggerne i Gratangen kommune, der hele 12,5 prosent av kjøretøyeierne har unnlatt å betale innen fristen.

- Tradisjonelt sett har vi hatt noen av landets verstinger. Det er nok mange årsaker til det, men litt har det nok også å gjøre med holdninger, sier regiondirektør Atle Joakimsen i Tollvesenet.

Les også: Avskiltet 19 biler i kontroll

Nesten 1.500 avskiltinger

I fjor begjærte Tollvesenet 1.454 kjøretøy i Tromsø avskiltet, noe som tilsvarte 3,3 prosent av de fastsatte kravene her i kommunen.

Tilsvarende tall for Troms fylke var 4.800 kjøretøy.