Politiet har i år, som tidligere år, vært rundt på byens videregående skoler for å snakke med russen i forkant av russetiden.

- Men det vi snakker med russen om handler ikke utelukkende om russetiden. Vi har fokus på det å bli voksen, det å skulle ut på byen, å drikke alkohol og det at noen kanskje kommer i kontakt med narkotika, forteller Anita Hermandsen i politiets U18-gruppe.

Les også: - Russen har vært flinke i år.

Pass på venner

Slagordet de jobber ut fra er: "Bry deg!".

- Budskapet er å ta vare på hverandre og å passe på hverandre. Både i forbindelse med at man passer på at venner ikke blir utsatt for noe, men også at man passer på at venner ikke gjør dumme ting, sier Hermandsen.

Hun mener opplegget der politiet snakker med elevene er godt.

- Det er et fast opplegg som skolene er godt kjent med, og oppmøtet er stort. Vi opplever fulle auditoriesaler, og det er stort sett to gjennomføringer på skolene, forteller hun.

Les også: Vurderte å flytte russedåpen.

Små barn

Hermandsen og kollegaer skal også jobbe i Telegrafbukta i forbindelse med russedåpen.

- Russen har en del spørsmål om politiattest, om hva som skjer dersom de er på feil sted til feil tid, og om hvor de kan være uten at folk klager på dem. I tillegg har jeg inntrykk av at det er flere russebiler i år enn tidligere, og vi snakker en del om trafikksikkerhet.

Hermandsen mener det er viktig å huske på at man som russ er forbilder for små barn, og a man dermed burde tenke på å oppføre seg deretter.

- Det snakker vi også en del med russen om.

Les også: Så mye bruker russen i Tromsø.

Her er Hermandsens tips til russen:

- Drikk litt mindre, da er du i større stand til å gjøre vurderinger.

- Bry deg! Si nei til narkotika.

- Bry deg! Pass på en venn.

- Et nei er et nei, både når det gjelder sex og når det gjelder rusmidler.

- Kle godt på deg!

- Drikk nok vann og spis godt.

- Ikke del samme flaske og dype kyss - det kan spre hjernehinnebetennelse.

- Husk på at du er en superhelt for alle barn i byen - ikke kjør på dem!

- Men husk: man også kose seg og ha det morsomt i russetiden! Det skal være ei minneverdig tid som du tar med deg videre.