Ifølge årets hovedtaler, LOs nestleder Hans Christian Gabrielsen, er det sikreste vårtegnet at en representant fra Frp hevder at 1. mai har utspilt sin rolle. For tromsøværingene kan også årets 1. mai-tog fungere som et like sikkert vårtegn.

SE OGSÅ: Video fra 1.mai-toget

Årets tog sto under blårussens beskyttelse, selv om blåruss Lise Henriksen fra Arbeiderpartiet politisk sett føler seg mer komfortabel blant de røde. Hun er ikke enig i at 1. mai ikke lenger spiller en rolle.

Paroleshopping

– 1. mai er like viktig som nasjonaldagen, rekker hun å si til iTromsø før toget går og mens hun springes ned av småunger på jakt etter russekort.

Lenger bak i toget bedriver tromsøværingene paroleshopping da de leter etter en kampsak de kan stå inne for. Vinneren synes å være Amnestys Syria-parole.

– Det var vel den største seksjonen, sier Herman Kristoffersen også kjent som «Røde-Herman».

Det finner han stor glede i.

– I dag er den internasjonale solidariteten viktigst for meg. Har du ingen mening om situasjonen i Syria er du sandblåst i skallen. Det regjeringen driver med er tøv og ekkelt å være vitne til, fortsetter Kristoffersen.

I tog i 60 år

For den shoppeglade var det imidlertid mange paroler å velge blant, både av nasjonal, internasjonal og lokal karakter: «Ja til åpen fiskeriallmenning», «Stopp NATOs imperialistiske kriger», «Ingen gruveavfall i norske fjorder», «Riv Israels Apartheid-mur», «Gåsvær uten oppdrett» og «#Lovehumanity» som hadde samlet mange av byens rumenere som gikk med T-skjorter hvor man kunne lese «Jobbsøker fra Romania. Æ vil jobbe, ikke tigge».

Mens toget marsjerer ned Storgata, treffer vi på Kåre Sørensen som vinker til sine musikantbrødre i Tromsø Orkesterforenings Janitsjarkorps.

– Jeg skulle egentlig spille, sier han lengselsfullt til iTromsø.

Han svelger heller ikke påstanden om at arbeidernes dag skal være avleggs.

– Jeg har gått i 1. mai-tog siden jeg var 9 år. Det er 60 år siden, og jeg har spilt i dem i 50. Klart at det er viktig!, sier han før han hopper inn i toget. Mangelen på instrument betyr ikke mangel på engasjement.

Semantikk

Idet toget kommer tilbake til Stortorget er det Lise Lindrupsen (7) som kommer først. Hun demonstrerer at motivasjonen for å gå i tog kan være så ymse.

– Det var artig å gå fremst. Da kunne alle sammen se meg, sier hun stolt.

Hovedtaler Gabrielsen var særlig opptatt av kampen for arbeidsmiljøloven og internasjonal solidaritet.

– Vi skal slåss mot ethvert angrep på arbeidsmiljøloven og det er en kamp vi skal vinne. Her dreier det seg ikke om nye løsninger. Dette er politikk i andre land som vi ser fører til sosiale forskjeller, sa Gabrielsen i sin tale.

Han kom også med et stikk til viseordfører Anni Skogmann som han mener bedriver semantisk ordkløveri når hun hevder at kommunen ikke bedriver «privatisering», men «konkurranseutsetting».

– Byrådet i Tromsø er ivrigst i landet når det kommer til privatisering, sier Gabrielsen.