Fra neste uke vil NordlysTV kun være tilgjengelig via betalingsmuren på nordlys.no, og NordlysTV som kanal på lineær TV går i svart i løpet av mandagen.

Omlegging

I fjor uttalte ansvarlig redaktør i Nordlys, Anders Opdahl, til journalisten.no at de var ute etter å finne en bærekraft for journalistikken, og gjøre det mer lønnsomt:

"Det er krevende med bare web-TV. Derfor supplerer vi med lineær distribusjon. Jeg tror ikke TV i Nord-Norge blir veldig big business. Men vi må ta svingen innom tradisjonell TV for å prøve inntektene"

Nå er svingen imidlertid over, og den lineære satsningen via bakkenettet til Canal Digital tar brått slutt.

- Ble satsningen for kostbar, Anders Opdahl?

- Nei, distribusjonskostnaden har vært veldig lav. Dette er rett og slett en del av de strategiske løsningene vi gjør internt. Kunne vi ha rettet kanaldistribusjonen via pakken til abonnentene våre, ville vi gjort det. Men det ble unødig komplisert.

- Vi ser at vi må investere tungt i folk som betaler for journalistikken vår. Det gjør både vi og andre store aktører. Journalistikken kan ikke leve videre uten abonnementsinntekter. Så vi har måttet rydde litt i skapet, og justere på fokuset.

Ifølge Opdahl er levende bilder "journalistikkens mørtel i en digital fremtid".

- For ett år siden hadde vi også flinke folk på TV, men tiden etter har vært en dannelsesreise for oss. Vi kan TV-mediet nå på en helt annen måte. Via dette har vi tilført oss en hel del kompetanse som vi nå skal dra nytte av, sier Opdahl.

- Vi kan ikke gi bort nyhetene våre gratis. Nå ønsker vi å styrke abonnementsrelasjonen ved å heve kvaliteten på innholdet distribuert via våre nettsider, sier Opdahl.

- Folk vil ikke se på middelmådige web-TV-innslag på ett minutt og 50 sekunder.

Svart skjerm

Redaktør Helge Nitteberg i NordlysTV uttaler til egen avis at hovedsatsningene framover blir små og større dokumentarer, samt direktesendte kamper fra Oddsen-ligaen.

- Dette nye løftet krever ressurser. En konsekvens av det er at NordlysTV som kanal på lineær TV stenger ved utgangen av denne uka.

Når iTromsø tar kontakt understreker Nitteberg at når skjermen går svart for den lineære distribusjonen på mandag, handler det kun om en mer gunstig ressursbruk:

- Grunnen er at vi ønsker å bruke ressursene våre på å lage mest mulig innhold. En lineærkanal innebærer en del mer teknikk enn å drive bare basert på webTV.

- Ble det for kostbart?

- Vil ikke si det ble for kostbart, men vi ønsker å bruke mer ressurser på å lage innhold enn å betale for å få til distribusjon. Vil heller bruke penger på journalister og fotografer enn at pengene går til en ekstern distribusjonskanal.

NordlysTV startet sine lineære sendiner via Canal Digital i oktober 2014.

Med andre ord har prosjektet vart i sju måneder, før beslutningen om å la TV-skjermene gå svart til fordel for nett-distribuering.

- Hvordan har seertallene vært i perioden dere har sendt over lineærTV?

- Egne undersøkelser Nordlys har gjort via infact viser at over 10.000 har sett på lineærkanalen hver dag, og tallene har ligget på 20.000 som oppgir å ha sett kanalen 1-4 ganger i uka.

- NRK og TV2 gjør slike målinger basert rundt om i landet. Men det er ikke mulig for oss å gjøre målinger på samme måte. Vi har brukt infact via undersøkelser om andre ting, og spurt hvor mange som ser oss. Og vi har dermed en pekepinn om antall brukere, sier Nitteberg.

Poenget til Nitteberg er at lineærTV bare er en distribusjonsform - og at satsningen på NordlysTV nå fortsetter via web.

- Det er en kamp om inntekter på alle plattformer. Vi må satse på de tingene som gir mest igjen til både seere og lesere, men også inntekter til oss, sier Nitteberg.

- På en side skullle vi gjerne hatt mer reklameinntekt, men hovedpoenget er å endre ressursbruken slik at vi får produsert mer innhold.

Foreløpig ubrukt

Catharina Kokkim, innholdsansvarlig hos Canal Digital, forteller at kanal 15 som NordlysTV har benyttet etter hvert vil forsvinne fra dekoderne i Troms og Finnmark.

- Hvem skal inn på kanalen NordlysTV nå har brukt?

- Det er ikke noen automatikk i at noen tar over den stasjonen. Så den vil foreløpig ligge blank. Det er litt slik hos oss at kanaler kommer inn og ut hele tiden, så foreløpig ligger den plassen åpen. Det er i utgangspunktet en plass som er tilpasset lokalTV, etter hvor du befinner deg i landet. NordlysTV har vært tilgjengelig via kanal 15 for Troms og Finnmark. Da er det sånn for de fleste nye dekoderne at den kanalen ikke kommer opp.

- Hva koster det å benytte en av deres kanaler?

- Det varierer veldig. Vi forhandler individuelt med alle kanalene vi har hos oss.

Catharina Kokkim, innholdsansvarlig hos Canal Digital.