Simon Osen sitter i styret for Normal og taler til folket om legalisering av marihuana fra talerstolen. (Foto: Katharina Mila Hesby)

Simon Osen sitter i styret for Normal og taler til folket om legalisering av marihuana fra talerstolen. Foto: Katharina Mila Hesby

Vel 30 personer møtte opp for å være med på marsjen og høre på appellene på Stortorget. (Foto: Katharina Mila Hesby)

Vel 30 personer møtte opp for å være med på marsjen og høre på appellene på Stortorget.Foto: Katharina Mila Hesby

Organisasjonen hadde klar tale til folket. (Foto: Katharina Mila Hesby)

Organisasjonen hadde klar tale til folket. Foto: Katharina Mila Hesby

Arild Knutsen, leder i foreningen for human narkotikapolitikk ble applaudert da han gikk av talerstolen. (Foto: Katharina Mila Hesby)

Arild Knutsen, leder i foreningen for human narkotikapolitikk ble applaudert da han gikk av talerstolen. Foto: Katharina Mila Hesby

Dette er tredje gang at de har lignende opplegg i Tromsø. (Foto: Katharina Mila Hesby)

Dette er tredje gang at de har lignende opplegg i Tromsø. Foto: Katharina Mila Hesby

Yaser Rødman, leder for Normal i Tromsø (til venstre), Arild Knutsen, leder i foreningen for human narkotikapolitikk og Simon Osen, i styret for Normal var de som talte på Stortorget. (Foto: Katharina Mila Hesby)

Yaser Rødman, leder for Normal i Tromsø (til venstre), Arild Knutsen, leder i foreningen for human narkotikapolitikk og Simon Osen, i styret for Normal var de som talte på Stortorget. Foto: Katharina Mila Hesby

1 / 6

Marsjerte for lovlig marihuana

Lørdag marsjerte organisasjonen Normal i Tromsøs gater for legalisering av Marihuana.
Last inn siden på nyttSaken oppdateres...

Det var organisasjonen Normal, som står for reform av marihuanalovgivningen, som stod bak lørdagens protest-marsj. Det er tredje gangen at lignende arrangement har vært i Tromsø.

Arild Knutsen, leder i foreningen for human narkotikapolitikk, var en av de som talte under appellen på Stortorget. Han forteller til iTromsø at skadene av å forby marihuana, er mye større enn hva det kunne vært dersom det var lovlig.

- Legalisering av marihuana er viktig fordi vi må innse at folk, og da spesielt ungdom bruker marihuana. Men kjøper man det ulovlig, er det ikke sikkert at det er ekte marihuana man får tak i, men heller den syntetiske versjonen. Disse kan føre til alvorlige bivirkninger slik som schizofreni, sier Knutsen til iTromsø.

Lovlig før

De forteller at før i tiden solgte de marihuana på apoteket.

- Det gjorde de frem til 1964, og på den tiden var ikke bruken av hasj blant ungdom et problem heller. Men nå som det er ulovlig så er ungdommene i en opposisjonell fase og vil ha det det de ikke har lov til å få, sier Knutsen.

- Men vårt første mål er nå å få det inn på Vinmonopolet, legger han til.

Knutsen forteller videre at i USA er marihuana allerede legalisert i fem stater.

- Det selges også blant annet i Nederland, sier han.

- Kurerer kreft

Ikke bare ser organisasjonen Normal på det allmenne perspektivet av marihuana, men også at det kan brukes som legemiddel.

- Det bør jo gå an å forske på det. Blant annet kurerer det kreft, og jeg leste også at en gutt med epilepsianfall ble bedre av å bruke det, sier Knutsen.

Det er ikke bare i Tromsø at det demonstreres i dag. Også lignende marsjtog foregår i resten av landet denne dagen. I Tromsø startet marsjen opp på Strandtorget, og endte med apeller på Stortorget. I underkant av 30 personer hadde møtt opp til demonstrasjonen.

Lik itromso.no på Facebook:iTromsø ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk eller lovverk. Vi oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger, og forbeholder oss retten til å utestenge brukere som ikke overholder våre retningslinjer i kommentarfeltet.

Mer å lese på iTromsø: