– Tromsø er en kjøttby, med mange kjøttprodusenter. Vi ønsker oss flere sjømatprodusenter med produkter fra havet, sier Gunnar Jensen, styremedlem i Smakfestivalen.

Årets festival arrangeres fra torsdag 17. til lørdag 19. september. Under fjorårets Smakfestival tilbød 45 matprodusenter sine produkter i Storgata. Nå håper arrangørene på enda flere.

Utstillingsvindu

– Vi økte antallet utstillere fra 2013 til 2014, og utvidet utstillingsområdet i Storgata til Kirkegata. Vi har allerede fått de første påmeldingene, men vi ønsker oss enda flere i år, spesielt de unike produsentene som vi ikke ser til vanlig, sier prosjektleder Mona Hassfjord.

For matprodusenter som synes det blir for dyrt med en utstillingsplass, kan gå sammen om å dele på plassen med en annen produsent.

– Ved å gå sammen blir det også plass til flere utstillere, sier hun.

Festivalarrangøren mener Smakfestivalen er en unik mulighet til både å få vist fram produktene til vanlige forbrukere, men også til dagligvarebutikkene og restaurantene.

– Festivalen er et veldig fint utstillingsvindu for matprodusentene, sier Gunnar Jensen.

Mindre nedgang

Mona Hassfjord mener matinteressen ikke har blitt mindre med årene, og at stadig flere husholdninger gjerne vil lage maten fra bunnen av. Det gir matfestivalen muligheter til gjennom ulike kurs i matlaging.

– Tendensen er at vi bruker mer og mer tid på kjøkkenet, og mange får levert råvarer og oppskrifter på døra. Ikke alle har besteforeldre som kan lære en tradisjonsmat som pølse og kjøttrull, det kan folk lære på kursene under festivalen.

Smakfestivalen ble i sin tid etablert for å få opp rekrutteringen til matfagene i de videregående skolene i fylket, etter flere år med nedgang. For kokkeglade ungdommer byr festivalen på muligheten til både å få oppmerksomhet, bli oppdaget og profilert seg.

Gyllen mulighet

– Det er fortsatt nedgang i søkningen, men nedgangen er mindre enn før. Elevene som har vært med på Smakfestivalen har virkelig fått vist seg fram og synes det har vært artig å være med. De får jobbe med de beste kokkene, med alt fra grovskrelling av grønnsaker til å dandere maten på tallerkenene og servere gjestene, sier Petter Markussen, styreleder i Smakfestivalen.

– Smakfestivalen er en gyllen mulighet til å få kontakt med andre kokker og vist seg fram, sier Gunnar Jensen som selv har rekruttert kokkelærlinger til Mathallen hvor han jobber som kjøkkensjef.