På bakgrunn av saken «Skolehelsetjenesten relatert til psykisk helse» som ble behandlet i kommunestyret i desember ble det avgjort at byrådet skulle utrede muligheten for obligatorisk helsesøstertime i Tromsø-skolen.

Etterlyst

Nå er det vedtatt at alle elever i Tromsø allerede fra høsten av skal få dette tilbudet.

– Det har vært etterlyst økende tilgjengelighet av helsesøster i skolen. Ungdata undersøkelsen i Tromsø i 2014 viste at en stor del, særskilt jenter, sliter med stress og psykiske vansker. Dette er et tiltak for å styrke arbeidet med psykisk helse i skolen, sier byråd for utdanning, Anna Amdal Fyhn.

En time i året

Ordningen gjelder fra første klasse på barneskolen til og med tredje året på videregående. Kommunen styrker helsesøstertjenesten med 2,5 årsverk med obligatorisk time hos helsesøster.

Hver eneste elev vil få muligheten til en time i året sammen med helsesøster, i tillegg til de timene som allerede her lagt i timeplanen.

– Jeg er veldig glad for at elevene får et bedre tilbud. Det er en obligatorisk helsetjeneste, men foreldre kan si nei hvis ikke de ønsker at sitt barn skal være med, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

– Fantastisk

Tove Hjembo arbeider som helsesøster på Prestvannet skole. Nå er hun til stede på skolen 1,5 dager i uken, men ser fram til å tilbringe mer tid der.

– Det er fantastisk at helsetjenesten i skolen styrkes. Vi ønsker å ha en «åpen dør» inn til oss og obligatoriske timer fører til en alminneliggjøring av helsesøster, sier Hjembo.

– Det kommer til å merkes i en tjeneste som har bokstavelig talt ropt etter større ressurser. Det er et løft for elevene, foreldre og lærere, sier Fyhn.

– Fint med helsesøster

Og elevene i 7. klasse på Prestvannet skole forklarer at de kjenner godt til helsesøsteren på skolen, men ser fram til å tilbringe mer tid sammen med henne.

– Hvis man har det dårlig, så er det fint å prate med helsesøsteren. Det er bra at hun nå skal være mer tilgjengelig, sier Regine Bekkmo.

– Vi får egentlig ganske lite tid med helsesøsteren på skolen, så det er veldig bra at hun skal være her mer, sier Isak Forsgren.

FORNØYD: Elevene ved Prestvannet skole er veldig fornøyde med at det innføres obligatorisk time hos helsesøster en gang i året. Foran fra venstre: Aurora Heim og Henrik Kommervold. Midten fra venstre: Byråd for utdannin Anna Amdal Fyhn, Ludvig Borch, REgine Bekkmo, Isak Forsgren og brådsleder Øyvind Hilmarsen. Bakerste rad fra venstre: Camilla Okorie, helsesøster ved Prestvannet skole Tove Hjembo og rektor ved Prestvannet skole Judith Martinsen. Foto: Lena Verås Eriksen.
Byrådsleder Øyvind Hilmarsen, byråd for utdanning Anna Amdal Fyhn og helsesøster ved Prestvannet skole Tove Hjembo. Foto: Lena Verås Eriksen.