Bydrift-gutta på Slottet har satt den gamle, ærverdige minebøssa i stand igjen etter et ublidt møte med en hjullaster vinteren 2007. Sokkelen og den nederste delen hadde fått seg en skikkelig trøkk, og ble tatt inn til Bydrift for reparasjon og vedlikehold.

Nå er den reparert etter alle kunstens regler og fremstår i skinnende, ny prakt igjen, og venter bare på en fin plassering i sentrum.

Innsamling til sjømannshjem

– Vi er klare til å sette den opp igjen, på en granittsokkel så den står stødig. Kanskje må vi ta den inn vinterstid så den ikke blir skadet igjen, sier enhetsleder Dag Ivar Andreassen.

Minebøssa ble innviet 17. mai 1920 på Richard Withs plass. Det var bestyreren på sjømannsskolen som skaffet den til veie for å bruke den som innsamlingsbøsse. Pengene skulle gå til et sjømannshjem for å huse strandede sjøfolk etter ubåtkrigen i 1916.

Etter å ha vært innom domkirkeparken ble bøssa plassert ved Sjømannshjemmet, i krysset Storgata/Bispegata.

I dårlig forfatning

Det er sveiselærling Elling Korneliussen (20) som har fått bruke sine ferdigheter med sveiseflammen for å bringe den gamle minebøssa tilbake til gammel storhet. Minebøssa er både sandblåst, pusset og malt. Den har fått nytt stativ som er sveist på for plassering den på sokkel, ny «kurv» inni for oppsamling av mynter, nytt lås, nye beslag, hengsler og messingbolter.

– Den var stygg som bare juling da jeg begynte å arbeide på den. Det har gått med ganske mange timers arbeid. Minebøssa manglet fot og den nederste delen var bulket, sier han.

Opparbeide fortau

I slutten av mai går Elling Korneliussen opp til fagprøven. Han håper han får fortsette å jobbe i Bydrift, som sveiser med fagbrev.

– Jeg trives på Slottet. Han som er sveiser i dag går snart av med pensjon, sier 20-åringen.

Byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein, sier det jobbes med at den gamle minnebøssa skal tilbake på hjørnet av Sjømannshjemmet, men at det gjenstår en del fortausarbeid først.

– Akkurat når den restaurerte minnebøssa skal «avdukes», kan jeg ikke si ennå. Først må fortauet opparbeides og bli ferdig i forbindelse med byggearbeidene på eiendommene, og det må også lages et fundament for minnebøssa, sier Alvarstein.