RÅDHUSET: Den offisielle markeringen av Frigjøringsdagen og Veterandagen ble holdt på rådhuset fredag kveld.

Til stede var et 100-tall veteraner fra oppdrag helt tilbake til andre verdenskrig fram til i dag.

Disse fikk høre helseminister Bent Høie og sjefen for Brigade Nord, brigader Eldar Berli holde hvert sitt innlegg der de to takket for innsatsen. Og kom med innrømmelser.

Har ikke fått hjelp

– Mange veteraner har følt seg glemte etter at de er kommet hjem. De føler at de ikke har fått den hjelpen og støtten de har fortjent, sa Berli.

Nettopp slike opplevelser av å bli glemt og skjøvet til siden skal det nå gjøres noe med, sa helseminister Bent Høie. Han viste til at regjeringen nettopp har lansert en offensiv for bedre å ta vare på hjemvendte veteraner.

Felles handlingsplan

– Det er flere departement som har gått sammen om å lage en handlingsplan som skal gi en bedre og mer systematisk oppfølging av veteranene og deres familier, sier han til iTromsø etterpå.

Tiltaks- og handlingsplanen ble lagt fram i fjor og er i ferd med å bli sjøsatt rundt om i landet i disse dager.

– I Troms har eksempelvis de tre forsvarskommunene Bardu, Målselv og Sørreisa gått sammen om et veterantilbud, forteller han.

Stort behov

Ifølge ham handler det om å satse på flere felt.

– Det er snakk om direkte helsehjelp og det er snakk om oppfølging fra eksempelvis de regionale sentrene for traumebehandling, sier Høie.

Eldar Berli ga regjeringen ros for handlingsplanen – for slike tiltak er nødvendige, mener han.

– Etter krigen har over 100.000 nordmenn deltatt i operasjoner i utlandet – og alle som har vært på oppdrag er blitt påvirket av det de har opplevd – og noen har sår som ikke synes, sier han.

Overlatt til seg selv

Gaza-veteranene Hilfred Farstad og Tore Johansen er veldig enige.

– Vi fikk ingen tilbud om oppfølging. Det var å levere inn utstyret og så var man ferdig med det, sier Farstad.

Samme opplevelsen har Johansen.

– Da vi kom hjem etter endt oppdrag var beskjeden «takk for nå» – og så var man overlatt til seg selv. Det var mange som slet med traumer etterpå – og mange tok hjelp fra alkoholen, sier han.

De to veteranene sier seg heldige som ikke var i akutt behov for hjelp da de kom hjem fra sine operasjoner.

– Men det ville ha hjulpet mange, sier Farstad.

HANDLINGSPLAN: Forsvaret og regjeringen er enige om en handlingsplan for å bedre ta vare på veteranene, forteller brigader Eldar Berli og helseminister Bent Høie. Foto: Christer Pedersen
VETERANER: Det er mange måter å markere at man har gjort en innsats for landet. Foto: Christer Pedersen
VETERANER: Tore Johansen (til venstre) og Hilfred Farstad er positive til handlingsplanen for å ivareta veteraner. – Da vi kom hjem fantes det ingen tilbud, sier de. Foto: Christer Pedersen
TAKKETALE: Leder i Tromsø Forsvarsforening, Leif Arneberg, holdt hovedtalen ved Krigsmonumentet i Domkirkeparken. Foto: Christer Pedersen