Aksjonen går ut på at hundeeiere plukker opp hundebæsj etter egen og andres hunder, for så å legge ut bilde av seg selv med hundeposen på Instagram eller Facebook. På Instagram har i skrivende stund 236 hundeeiere lagt ut bilde med emneknaggen #drittfritt.

– Vi har fått kjempegod respons på kampanjen, og enkelte hundeeiere har faktisk meldt at det nå er helt fritt for hundedritt i deres turområder, sier Henrik Romsaas, prosjektleder for Tromsømarkaprosjektet.

Premieres

På lørdag avsluttes prosjektet, etter å ha vart i en måned.

– Da premierer vi hundeeierne med Flax-lodd og hundemat. Motivasjonen for denne kampanjen var at hundeeiere skal vise ansvar å plukke opp etter hundene sine, sier Romsaas.

Nettopp å plukke opp etterlatenskapene etter den firbeinte vennen skal nå bli enklere, håper Romsaas. I tillegg til de 20 hundeboksene som er fordelt på Tromsøya og i Tromsdalen er det nå kjøpt inn ti nye hundebokser som skal plasseres i nærheten av friluftsområder.

Samarbeid

– Vi håper også å kunne inngå samarbeid på tvers av offentlig og privat sektor. Flere hundebokser betyr nemlig økte driftsutgifter som kommunen ikke kan ta på seg, sier Romsaas.

Driftsutgiftene ligger på rundt 2.000 kroner i året per boks. Romsaas håper at borettslag, velforeninger og næringslivet vil være med på å betale for driften av boksene.

– Vi kan være med å spleise på de ti første boksene som kjøpes inn, det vil si at vi betaler halvparten. De neste boksene som kjøpes må betales av eksempelvis borettslagene eller velforeningene. Da plikter også kjøper til driften i fem år, hvor Tromsø Asvo tømmer boksene, sier Romsaas.

Hundepark

I tillegg er det nå nedfelt i politivedtektene at det er ulovlig å la hundens etterlatenskaper ligge igjen i veikanten.

– Det er snakk om bøter som svir for hundeeiere som ikke plukker opp. Politiet sidestiller dette med urinering på offentlig sted.

Romsaas røper også at Tromsøyas første hundepark åpnes i løpet av sommeren, hvis alt går etter planen.

– Dette kan jeg ikke si så mye om enda, men planene vil avsløres i neste uke, sier han.