Ombyggingen av det 115 år gamle verkstedbygget og byggingen av et moderne tilbygg er i full gang, midt i kvartalet mellom Skippergata og Storgata.

Til høsten skal det skumme i lokalene når Graff Brygghus er i gang med ølproduksjonen.

– Jeg har lenge hatt en drøm om å kunne ha ølbrygging som heltidsjobb. Jeg har brygget øl i en fjerdedel av livet mitt, sier 20-åringen Marius Bjørnson Graff.

Modnet over tid

Han er ansatt som ølbrygger på Graff Brygghus og var bare 15 år da ølinteressen ble vakt i naturfagstimen. Før han hadde lov til å kjøpe og drikke øl, var han prisbelønt for sitt brygg. Som 17-åring vant han nemlig konkurransen for flaskeøl i en nasjonal hjemmebryggkonkurranse.

Nå har Graff slått seg sammen med brødrene Peter og Martin Amundsen for å lage et skikkelig ølbryggeri. Ideen om å starte eget ølbryggeri har modnet som alt annet godt brygg må.

– Vi har brygget masse øl sammen. Det viktigste er å kunne skape et produkt vi kan stå inne for, sier den unge ølbryggeren.

Tradisjon i veggene

Peter Amundsen driver Arkitektkontoret Amundsen AS, mens Martin Amundsen er bankansatt. Det skummende samarbeidet oppsto etter at de tre møttes høsten 2013. Ølinteressen utviklet seg videre til ønsket om å starte ølproduksjon i stor skala. Amundsen-brødrene kunne stille med produksjonslokale, bygge- og finansieringserfaring, mens Graff hadde ølkunnskapen.

– Huset fra 1901 er i familiens eie. Det har opp gjennom årene huset ulike håndverkere, og har de siste årene stått mer eller mindre tomt. Det er perfekt å kunne starte et moderne bryggeri i et hus med ulike håndverkstradisjoner opp gjennom årene, sier Martin Søbstad Amundsen (30).

Slutter i banken

Peter er med som idémaker, men skal fortsette med å drive arkitektkontoret. Martin har imidlertid sagt opp en trygg bankjobb for å bli bryggerisjef for Graff Brygghus. Foreløpig er brygghuset mest en byggeplass med håndverkere høyt og lavt, og stillas på alle kanter.

– Vi tar sikte på å åpne til høsten. Jeg har bodd fem år i Oslo hvor jeg jobbet med bedriftsfinansiering i Danske Bank. Til sommeren slutter jeg i banken og starter på heltid i bryggeriet, sier Amundsen.

De ønsker å skape et tiltrekkende produksjonssted hvor det er mulig for nysgjerrige å komme inn å se og spørre. De har også planer om å lage en idyllisk bakgård i tilknytning til bryggeriet, og skape liv i nordbyen.

Flere øltyper

– Jeg har vært i USA for å lære mer om ølbrygging. Åpenheten der borte er overveldende, og vi har lyst til å ta med oss litt av vestkystfølelsen og gjestefriheten tilbake til Tromsø. Når vi først skal lage et bryggeri, skal vi gjøre det ordentlig, slår Marius Bjørnson Graff fast.

– Vi er opptatt av sentrum og nordbyen, og ønsker med satsingen vår å gi et nytt tilbud til byens befolkning, legger Amundsen til.

Produksjonsutstyret kjøper de inn fra USA. Øltyper som pale ale, ipa og red ale står på produksjonsplanen, men også mer tradisjonelt øl.

– Vi har lyst til å lage en del tyske tradisjonsøl, både lager og tradisjonelt overgjæret øl.

GRAFF BRYGGHUS: Et gammelt og et nytt bygg blitt lokalene til ølbryggeriet. Illustrasjon: Arkitekt Peter Amundsen Foto: Illustrasjon: Arkitekt Peter Amundsen