Det kommer fram under en pressekonferanse på Tromsø lufthavn onsdag.

Ifølge divisjonsdirektøren for Regionale Lufthavner i Avinor, Margrethe Snekkerbakken, viser Avinors nye analyser at en utvidelse av flyplassen i 2020-21 blir for sent.

Byggestart i 2017

- I 1998 var det 25.000 utenlandsreisende ved flyplassen. I dag er det 200.000. Det er ikke så veldig mange sammenlignet med det totale antallet reisende, omtrent fem prosent, men vi har ikke kapasitet til mer heller, sier lufthavnsjef Jonny Andersen.

- Hadde man ventet til 2020 med å starte byggingen ville man altså måttet bygget om den eksisterende utenlandsterminalen og innenlandsterminalen, noe som ville blitt et kostbart prosjekt.

Hun forteller at planleggingen nå er i gang og at de håper utvidelsen av flyplassen kan starte i 2017, med et mål om å være ferdig i 2018.

300 millioner

- Vi legger 300 millioner på bordet for ny terminal. Vi begynner planleggingsarbeidet nå og håper spaden er i jorden i 2017, sier Snekkerbakken.

Pengene til utvidelsen er imidlertid ikke innvilget ennå.

- Man først gå gjennom planprosessen. Vi er nødt til å finne ut hvordan den nye terminalen skal se ut før vi kan begynne detaljreguleringen. Det er først når vi vet hvor mye prosjektet vil koste at pengene vil bli bevilget, sier hun.

"Huben" i nord

Flyplassjef Jonny Andersen opplyser at dagens terminal er på 5.000 kvadratmeter. Den nye terminalen skal bli mellom 2.500 og 5.000 kvadratmeter.

- Det er med andre ord en betydelig utvidelse av flyplassen, sier han.

Andersen opplyser at dette betyr veldig mye for Tromsø lufthavn og for arbeidet med å gjøre flyplassen i Tromsø til "huben" i nord.

På spørsmål om hvordan flyplassjefen ser for seg den nye flyplassen, sier Andersen at det viktigste for han er at den er funksjonell og representerer Tromsø som den destinasjonen den er.

- Det skal være pent å komme til Tromsø, slår han fast.

Godt samarbeid

Til stede på pressekonferansen var også byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) og ordfører Jens Johan Hjort (H).

- Dette er en helt fantastisk nyhet for både næringslivet og reisende i Tromsø. En ny utenlandsterminal har vært sårt tiltrengt, sier Hilmarsen.

Da de borgerlige tok over makten i Tromsø i 2011 satt de seg ned med næringsforeningen i byen for å finne ut hva som var viktig å prioritere for byen.

- Da var utbedring av flyplassen den klare vinneren - og det med ganske god margin, forteller Hjort.

Derfor ble det nedsatt et flyplassutvalg bestående av Troms fylkeskommune, kommunen og Avinor.

- Vi har jobbet tungt med dette både i Tromsø og i Oslo i løpet av de siste to årene, og nå viser det seg at det har gitt resultater. Avinor har vært veldig klare på at vi har gjort en god jobb med å skildre de behovene vi har her i Tromsø og hvor viktig flyplassen er for regionen, sier ordføreren.

Ordfører Jens Johan Hjort og divisjonsdirektøren for Regionale Lufthavner i Avinor, Margrethe Snekkerbakken, under pressekonferansen onsdag. Foto: Tom Benjaminsen