Allerede i august i fjor ble følgende innstilling vedtatt i kommunestyret: «Tromsø kommune innfører vilkår om deltakelse i aktivitet ved tildeling av økonomisk stønad til livsopphold. Praktisk gjennomføring utredes og iverksettes av byrådet.»

Regjeringen fikk 24. mars Stortingets tilslutning til at det innføres aktivitetsplikt for sosialstøtte. Tidligere har kommunene hatt mulighet og ikke plikt til å gjennomføre dette.

Nå har byrådet i Tromsø utredet hvordan man skal gjennomføre en aktivitetsplikt, og saken skal på ny opp i kommunestyret i slutten av mai. Dersom kommunestyret går inn for forslaget ser byrådet for seg å komme i gang med en gang.

– For mange er det at man kommer seg ut i arbeid eller aktivitet viktig for å komme seg ut av fattigdom og utenforskap. Det å ha en jobb å gå til betyr mye for folk. Dette handler ikke bare om vilkår, men det at vi gir folk en rett til å få en vurdering av om det er et sted som passer for dem. De aller fleste ønsker å ha arbeid og ønsker noe å gå til, sier byrådsleder Øyvind Hilmarsen.

Styrker Nav

I Økonomirapport 1, som ble presentert tirsdag, styrker byrådet Nav med fire millioner kroner, nettopp for å sikre at alle mottakere av sosialstønad som skal inn under aktivitetsplikten skal få oppfølging og individuell vurdering.

– Til nå har ressursene på Nav Tromsø gått til å fatte vedtak og utbetale sosial stønad. Nå skal Nav jobbe mye mer med individuell oppfølging av hver enkelt for å se hva slags evner og muligheter de har, og hva slags jobber som kan være aktuelle, sier byråd for helse og omsorg Kristoffer Kanestrøm.

- Vi får noen pukkelutgifter nå, men på lang sikt vil man kunne spare betydelig på sosialhjelpsbudsjettet. Fredriksstad kommune har gjort dette i cirka ett år og har spart 17 millioner i reduserte utgifter til økonomisk sosialhjelp, sier han.

Kommunen forventer å bruke 64 millioner kroner på sosialhjelp totalt i år.

Livskvalitet

Allikevel mener Kanestrøm at det er livskvalitet som er viktigst.

– En av de viktigste medisinene for å få et verdig liv er å ha et arbeid å gå til. Det er bekymringsfullt at man i et samfunn skal ha mange som er avhengig av økonomisk sosialhjelp, så klarer vi å redusere det og heller hjelpe folk ut til en jobb slik at de klarer seg selv, så tror jeg det gjør noe for selvfølelsen og livskvaliteten til folk.

Til sammen mottar 927 mennesker økonomisk sosialhjelp i Tromsø per 31. mars i år. Nav Tromsø vil i første omgang rette aktivitetskrav mot «unge under 30 år og barnefamilier som mottar økonomisk sosialhjelp som hovedinntektskilde, og som etter en behovsavklaring vurderes som ordinære arbeidssøkere.»

– Dersom man er i en situasjon der man har vanskelig for å være i aktivitet så er det unntak fra aktivitetsplikten. Det er ikke meningen at folk som har et helseproblem skal tvinges ut i aktivitet - det er snakk om de som har evne til det, sier Kanestrøm.

Jens Ingvald Olsen, førstekandidat for Rødt, understreker at han ikke er imot at folk får tilbud som gjør at de kommer seg ut i arbeid, men at han mener kommunen burde vært flinkere til å benytte seg av allerede eksisterende tilbud hos Nav tidligere.