Bybildet preges av mange gater dominert av hvite og grå husrekker som nærmest går i ett. Nå slår Fortidsminneforeningen i Tromsø et slag for fargerike trehus i sentrum, og kan friste med gratis fargeråd og maling til gårdeierne.

– Her ser du en typisk husrekke som for få år siden var alt annet en hvit. Da gikk det i blått, rødt og gult. Man får en følelse av sørlandsby. Detaljene i arkitekturen forsvinner i det hvite, sier Jos Kögeler i Fortidsminneforeningen.

Grå by i nord

Mandag ettermiddag drar de gang malingsdugnaden «Farger i sentrum», hvor ordfører Jens Johan Hjort og ildsjelen Else «Sprossa» Rønnevig skal svinge malingskosten på fasaden til Storgata 64, mellom Møysalen og Helmersen.

– De tre gråmalte fasadene er nærmest limt sammen til én fasade. De siste fem årene har det nærmest akselerert med hvitt og grått i byen. Det er ikke bare gamle hus det gjelder, også nye bygg som Nerstranda er blitt grå. Nå skal Storgata 64 bli blå med hvite vinduskarmer og grønn dør.

Mens turistene etterspør postport med fargesprakende trehusmotiv, er de samme husene i ferd med å forsvinne fra bybildet. Hvitt og grått har blitt den nye motefargen, mener Kögeler, og frykter at Tromsø er i ferd med å bli kjent som den grå byen i nord.

Historisk korrekt

Nå er kommunen villig til å stille med maling og malerlauget kan utføre malejobben for en rimelig penge. Fortidsminneforeningen bidrar med historisk korrekt fargekart og administrerer tiltaket. De har fargeforslag for alle gårder i sentrum.

– I forbindelse med byjubileet i 1994 ble det utarbeidet en fargepalett for hver enkel tregård i sentrum. Hvis folk ønsker å male med historisk korrekt farge, er det bare å ta kontakt med oss. Vi sitter på fargekartet og kan gi fargeråd.

Fortidsminneforeningen har også utfordret lokalpolitikerne til å stille på mandagens malehappening, om hva slags politikk de har for byens trehus.

Inspirator

– Vi har invitert førstekandidatene til partiene om å holde appell om hvordan de ser på trehusbebyggelse i et kulturminnevern- og miljøperspektiv.

Om kvelden mandag 18. mai inviterer Fortidsminneforeningen til foredrag med 75-åringen Elsa Rønnevig om hvordan man kan jobbe med gamle hus, ikke mot dem.

– Hun er en nestor og inspirator når det gjelder gamle hus. Hun vil blant annet snakke om fargevalgets betydning for kulturminnevernet, sier Jos Kögeler.

LES OGSÅ: - Nordens Gazastripe

FARGERIK: 75-åringen Else «Sprossa» Rønnevig er på norgesturné i regi av Fortidsminneforeningen. Mandag skal hun og ordføreren sette farge på sentrum. Foto: Irene Hegge Guttormsen Foto: Irene Hegge Guttormsen