Det mener Leif Arneberg, leder for Tromsø Forsvarsmuseum og Per Eliassen, tidligere iTromsø-redaktør. De kaster seg nå inn i debatten med historisk tyngde og tar til orde for å plassere den oppussede minebøssa i mer maritime omgivelser enn nord i Storgata eller på Stortorget.

Penger til etterlatte

– Sjømannshjemmet blir feil plassering. I den nye havneterminalen som skal bygges på Prostneset vil den komme i omgivelser med mer sjøbasert virksomhet, sier Arneberg og Eliassen.

Mina står foreløpig på lager hos Bydrift i påvente av utplassering. Både byråd for byutvikling, Britt Hege Alvarstein, og kultursjef Lisa Hoen, mener mina må tilbake ved sin gamle plass på hjørnet av Sjømannshjemmet, også kjent som Skipperhuset. Arneberg og Elisassen mener imidlertid å ha historisk belegg for å gi den 95 år gamle minebøssa et nytt liv på Prostneset.

Pengene som ble samlet inn i mina gikk ikke til å finansiere Sjømannshjemmet, som har vært kronargumentet for å ha den stående der, men til etterlatte etter sjøfolk som ble torpedert under 1. Verdenskrig.

Tømt for innhold

– Nesten 2.000 norske sjøfolk mistet livet til tross for at Norge var nøytral. Langs hele norskekysten ble det samlet inn penger til etterlatte, som satt igjen på bak bakke.

Leif Arneberg og Per Eliassen mener dessuten at Sjømannshjemmet har mistet sin historiske betydning for mange år siden.

– Ingenting av det opprinnelige innholdet er igjen, derfor bør minebøssa ha en annen plassering. Sjømannshjemmet er historie og det er omtrent ingen som skjønner linken til bygget som står der i dag. En plassering i havneterminalen hvor det blir anløp av skip og masse sjøfarende som ferdes, vil være lettere for folk å skjønne.

Søppelboks

De har heller ikke sansen for forslaget om å bruke minebøssa for å samle inn penger til Fjellfyrverkeriet, eller andre formål for den saks skyld. De vektlegger den historiske betydningen mina har hatt og at en plassering ved eller i havneterminalen vil være å vise respekt for dem som seilte ute under 1. Verdenskrig og mistet livet.

– Mina må tas vare på som et historisk minne. Den har utspilt sin rolle som innsamlingsbøsse. De siste årene ble den bare brukt som søppelboks.

Om den skal stå inne eller ute, overlater de til Tromsø havn å avgjøre.

– Mina kan stå hvor som helst, bare den kommer i et maritimt miljø, sier Leif Arnbeberg og Per Eliassen.

– Jeg synes også det ville være naturlig å ha den i maritime omgivelser og stiller meg veldig positiv til forslaget. Det er flott at folk engasjerer seg, og jeg får ta en samle med Arneberg og Eliassen om dette, sier Pettersen, som regner med byggestart for ny havneterminal blir i månedsskiftet september/oktober.