Det var i oktober i fjor at fylkesrådet godkjente kommunens planer om å lage badepark ved Langvannet på Tromsøya.

Siden da har Tromsømarka-prosjektet med Henrik Romsaas i spissen, jobbet jevnt og trutt mot skikkelige badefasiliteter i ferskvann for tromsøværingene.

– I desember fikk vi bygget opp en mur, en steinmur lik den vi har i Telegrafbukta. Så har vi bygget oss utover med totalt 250 tonn med strandsand hentet fra Storsteinnes, forteller Romsaas.

Les også: Badeplass fikk godkjenning.

Mangler gress

Han tror de første badene kan tas fra den nye stranda allerede i juni - og de som ikke ønsker å bade, kan vasse ti meter ut i Langvannet på strandsand.

– Vi har dessuten lagt til rette for at også mennesker med bevegelseshemninger skal kunne bade. Det er lagt turvei ned til vannet, og det er baderampe, forteller Romsaas, som påpeker at det også vil bli varmere å bade i langvannet enn i Telegrafbukta.

Det som nå gjenstår i badeparken er å sette ut benker og bord, lage grillplass, frakte inn jord og så gress.

– Selv om stranden åpner vil gressmatta være sperret til den får grodd. Der må vi be folk om hjelp, slik at de ikke går der.

Les også: Her vil de lage ny badestrand.

Fasiliteter

I fjor ble det gjort vannundersøkelser, og resultatene viste tilfredsstillende kvalitet for bading.

– Jeg tok to bad i Langvannet selv i fjor, forteller Romsaas.

Badeparken ved Langvannet er den eneste tilrettelagte ferskvannsbedemuligheten på øya, og Romsaas tror folk vil komme fra hele øya for å benytte seg av området.

– Vi har ønsket å gjøre det attraktivt å bruke, samtidig som det er tilrettelagt for mye bruk. Vi tilrettelegger robust, sier han.

Det skal seinere tilrettelegges for en treningspark - men det er ennå ikke bestemt om denne skal settes opp ved Langvannet eller ved Trykkbassenget.

– Dessuten er det ikke planlagt inn toalettfasiliteter. Det er noe vi eventuelt må se på etterhvert. Vi har heller ikke planer om noen serveringsfasiliteter ved Langvannet, sier han.

Les også: Vil grave opp lysløypa.

Ny turvei

I sommer skal også oppgraderingen av turveien fra Gimle til Stakkevollan, og fra Langvannet over til Lysløypa, ferdigstilles. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom kommunen og Troms Kraft i sammenheng med Troms Krafts behov for å bygge ut strømnettet på Nord-Tromsøya.

– I sommer legger vi nytt grusdekke på turveien, og i tillegg har vi fått satt opp lysmaster, slik at det blir lys der det tidligere har vært mørkt. Vi skal også sette ut flere benker langs turveien, særlig ettersom den ligger nært UNN og benyttes av pasienter.

Kommunen er for tiden i dialog med grunneier for å få legge turvei også over myrområdet like nedfor Trykkbassenget - som knytter Lysløypa med turveien mot Gimle.

– Og ved Rundvannet har vi fått satt opp gapahuk og flytebrygge, forteller Romsaas.

- ROBUST: Henrik Romsaas, leder for Tromsømarka-prosjektet, sier at de ønsker å tilrettelegge robust - slik at mye bruk av området ikke vil gjøre det slitt. Her med Erland Loso, bygg- og eiendomsdirektør ved UiT.