Regjeringen har sendt brev til alle landets kommuner for å kartlegge hvor mange flere flyktninger de kan bosette.

Ni dager før fristen går ut har 38 av landets 428 kommuner svart på regjeringens brev. Tromsø en én av kun tre kommuner som har svart ja til å ta imot flere flyktninger, skriver NRK.

Kapasitet

– Vi har fått tre brev fra kommuner som sier at de kan ta imot flere flyktninger neste år. Det er Hvaler, Overhalla og Tromsø kommuner. Det er kommunene som skal bosette og integrere de som kommer. Da må vi vite at kommunene har kapasitet til både å ta unna de 5.000 som venter, og eventuelt noen flere, sier Kai Morten Terning, statssekretær for Frp i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD), til NRK.

Av de 35 resterende kommunene som har svart har 10 stilt seg negative til å ta imot flere, mens 25 ønsker utsatt frist.

– Den omsorgsfulle tromsøværingen

Under sin 17. mai-tale benyttet ordfører Jens Johan Hjort anledningen til å takke flertallet i kommunestyret for å ha stemt for å ta imot syriske flyktninger. Det sier han er et tegn på den omsorgsfulle tromsøværingen.

– Vi her er best i landet til å ta imot flyktninger. Jeg er glad for at vi lever opp til våre idealer. Jeg er også stolt av fotballaget Skjervøy som gråt for sin lagkamerat «Chuks», og som noen dager senere vant sin viktigste trepoenger da «Chuks» kunne komme hjem.

Strekke seg lenger

Ved utgangen av mars satt 5256 flyktninger med innvilget opphold i mottak landet over. De venter på å få flytte til en norsk kommune, skriver NRK.

Landsmøtene i seks politiske partier har åpnet for at Norge kan ta imot inntil 10.000 syriske flyktninger.

Venstres leder Trine Skei Grande sier til NRK at hun nå håper at flere kommuner strekker seg lenger.