To ungdommer fra Oslo og Peru hadde tatt turen til Tromsø tirsdag kveld for å oppmuntre nordnorsk ungdom til å reise ut i verden som frivillige arbeidere. Victoria Bjelke Stein (20) fra Oslo har nettopp kommet hjem etter syv måneder i Peru hvor hun har jobbet med hjelpetiltak rettet mot barn og unge i et av de fattigste nabolagene i Lima.

– Man lærer noen viktige perspektiver om hvor bra vi har det i Norge. Vi ser fattigdom i nyhetene, men det blir så fjernt for mange. Reiser du ut så blir du kjent med menneskene bak de dystre tallene og det er viktig i arbeidet med å få en mer rettferdig verden. Ungdom vil ta med seg ny kunnskap og nye holdninger hjem igjen, sier Stein.

Hun er elev ved Hald Internasjonale Senter i Mandal, som hvert år sender ut norske ungdommer på utveksling.

Tromsø-ungdom vil reise ut

16-årige Martin Gamst Johnsen fra Tromsø var en av dem som møtte opp for å høre mer om utveksling.

– Jeg har lyst å jobbe med frivillighet, det er viktig å bli kjent med andre kulturer og en annen virkelighet for å forstå verden, sier han.

Nestleder Astrid Johannesen (16) i Tromsøs ungdomsråd er enig og har allerede tenkt tanken på å reise ut.

– Utveksling virker veldig spennende, lærerikt og meningsfylt. Jeg har lyst til å reise til Kenya for å jobbe som frivillig i et halvt år etter videregående skole, sier hun.

Vebjørn Vinjar Karvonen (17) har også planer om utenlandsopphold.

– Jeg er veldig interessert i interkulturelt samarbeid og jeg liker å reise. Jeg tror et slikt prosjekt passer meg perfekt. Man blir veldig engasjert når man møter andre som har opplevd slike ting, sier han.

Norsk ungdom kan bidra

Peruanske David Piscoya (20) har vært i Norge i ni måneder, og har jobbet i ulike prosjekt rettet mot barn og unge i Haugesund. Han er fra et område i Peru som er preget av narkotika, kriminalitet og vold, og har i lokalmiljøet sitt vært engasjert med å få ungdom bort fra gjengene.

– Det er store sosiale og økonomiske forskjeller mellom Peru og Norge. I Peru dyrker bøndene opium i stedet for mat fordi den vestlige verden etterspør narkotika. Norsk ungdom kan bidra til å endre på en urettferdig verden, sier Piscoya.