– Da vi nylig gjennomførte strandryddeaksjonen fra Telegrafbukta til Robukta, så vi at det nesten ikke var Tromsøpalmer igjen der vi fjernet den i fjor. Graver man opp Tromsøpalmen med rota, blir det mindre og mindre å gjøre for hvert år. Å fjerne planten helt fra et område tar omtrent tre-fire år, forklarer prosjektleder for kommunens Tromsømarka-prosjekt, Henrik Romsaas.

– Bruk en spisspade

Sammen med Bioforsk Nord har Tromsø kommune publisert et informasjonsskriv på kommunens nettside, der de både informerer om hvorfor man bør legge ned en innsats for å bekjempe planten, samt råd om hvordan man hindrer etablering, samt fjerner og utarmer planten.

Ifølge Romsaas er det ikke tilfeldig at de går ut med denne informasjonen akkurat nå.

– Det er enklest å ta den nå, mens den er liten og håndterlig, og før den har fått vokst seg stor, forklarer prosjektlederen, før han legger til:

– Det beste er å bruke en spisspade slik at du får med deg hele rotknollen. Du trenger ikke å få med deg røttene.

Problemområder

Romsaas er klar på at det slett ikke er umulig å få bukt med Tromsøpalmen, som har eksistert i byen siden 1850-tallet.

– Det er en myte som har fått feste seg i Tromsø at det er umulig å fjerne den. Det stemmer nemlig ikke, forklarer Romsaas.

Han peker på flere områder der Tromsøpalmen er spesielt utbredt.

– Langs Kvaløyveien er det mange Tromsøpalmer. Det samme er tilfelle langs Strandveien og delvis i sentrumsgårder og nord langs Stakkevollveien. Sistnevnte er et av de verste stedene.

Romsaas etterlyser nå et større engasjement for å bekjempe planten, som er en fare for det biologiske mangfoldet, da den danner store bestander som fortrenger andre plantearter.

– Mange gårdeiere i disse områdene kunne med letthet ha gjort en innsats her. Det er mye enklere enn man tror. Bare det å kutte den ned vil svekke den mye, sier Romsaas, som selv fortsetter kampen mot Tromsøpalmen.

– Du kan nesten si at det har blitt en hobby. Ikke bare synes jeg det er viktig, men det er dessuten fysisk aktivitet, samtidig som det er sosialt dersom man er flere som går sammen for å redusere planten.