Professor Willy-Tore Mørch ved UiT er ekspert på barn og unges psykiske helse og han råder generelt foreldre til å snakke med barna sine om seksuelle overgrep spesielt når det skrives om slike saker i media.

Selv små barn får med seg mer enn foreldre tror via eldre søsken eller nyhetsoppslag og uvitenhet kan være mer skadelig.

- Barn kan ha samtaler med sine nærmeste om alt. Det er mye bedre at barn får vite hva som har skjedd av de gode voksne menneskene i livet sitt enn av de mindre gode. Barn forstår nødvendigvis ikke begrep som overgrep, da er det viktig at foreldre forklarer det på et språk som barnet forstår, sier Mørch.

Snille og slemme voksne

UiT-professoren råder foreldre til å ta i bruk begrep som "slem" og "snill" som barn forstår godt.

- Fortell barna at det finnes noen slemme voksne som tar på barn på en slem måte, men at de aller fleste voksne er snille. Det er viktig at barn forstår at det er greit at snille voksne tar på kroppen til barn på en snill måte, for eksempel om man må få smurt salve i en sår rompe. Barnet må ikke føle seg utrygg når kjente og snille omsorgspersoner må ta på kroppen til barnet.

Overgrep mot 11 barn

En mann i 30-årene er siktet for overgrep mot totalt 11 barn i en privat barnehage i Tromsø og de fornærmede i saken skal være både jenter og gutter. Den siktede har jobbet i den aktuelle barnehagen i åtte år og har også hatt tilknytning til et idrettslag i Tromsø bekreftet politiet onsdag.

Politiet har blant annet funnet et omfattende bildemateriale med seksualiserte fremstillinger av barn hos den siktede mannen. Mannen er også siktet for seksuell omgang mot flere barn under 10 år. Siktelsen har en strafferamme på 21 års fengsel.

– Vi ønsker ikke å gå i detalj om hvilke overgrep barna er utsatt for. Men vi har avdekket overgrep i en alvorlig kategori, sa politiinspektør Einar Sparboe Lysnes onsdag.

Mannen har erkjent deler av siktelsen. Kripos er også koblet inn i saken som politiet frykter kan være av større omfang enn avdekket til nå.

Les også: Venner av overgrepssiktet i sjokk

Tilpass informasjonen

Professor Willy-Tore Mørch sier at foreldre ikke må presse informasjon om den aktuelle saken på små barn som ikke nødvendigvis er berørt, men om barnet spør så må foreldrene forklare saken på en god måte som er tilpasset barnets alder uten å føle seg avvist.

Barn som for eksempel går i en annen barnehage kan lure på om det samme vil skje hos dem.

- Da må man forklare at en slem voksen har tatt på barn i en annen barnehage på en måte som ikke er lov og at politiet har vært å hentet mannen. Forklar også at politiet vil straffe den voksne fordi han har gjort noe som ikke er lov.

- Tydeliggjør grenser tidlig

Leder Ståle Luther av Barnehuset i Tromsø som nå bistår den aktuelle barnehagen med kriseberedskap ber foreldre generelt om å snakke tidlig med barna sine om hva som er greit og hva som ikke er greit i forhold til egen kropp.

- Alle foreldre bør gjøre avtaler med barna sine om grenser i forhold til hvem som kan ta på kroppene deres og hvordan berøring som er greit. Skulle barn fortelle om forhold som kan være en krenkelse eller at man mistenker at noe straffbart har skjedd, så råder vi foreldre til å stille åpne spørsmål rundt det de forteller, sier Luther.

Ber foreldre være årvåkne

Barnehus-lederen ber også foreldre om å være årvakne på hva barnet blir utsatt for via sosiale medier på nett, og at de er forberedt på spørsmål fra barna sine om den aktuelle saken som det nå skrives mye om i media. Luther sier at selv små barn kan få med seg deler av saken uten at de nødvendigvis vet hva et overgrep er.

- Ikke vær bekymret for å ta en prat med barna med utgangspunkt i den aktuelle saken, fortell på en god og fornuftig måte hva som har skjedd og hva som skjer videre. Vær forsiktig med å gå inn på detaljer som kan skremme barnet unødvendig eller som kan bidra til å identifisere barn som kan være direkte eller indirekte berørt av saken.

Les også: Barnehuset: - Største saken siden oppstart

Leder Ståle Luther av Barnehuset i Tromsø ber foreldre følge med på hva barna får med seg om den aktuelle overgrepssaken via sosiale medier. Foto: Ravn Steinsvik