GRØNNEGATA: I høst vil Smak-festivalen gå av stabelen for tredje gang og arrangørene har klokkertro på at årets festival vil bli like populær som de tidligere.

– Vi har hatt over 100.000 besøkende til sammen, antall utstillere øker og antall deltakere på våre matkurs vokser for hvert år, sier Petter Markussen, styreleder for Smak-festivalen.

Vil ha flere eiere

Det er Kokkenes Mestarlaug i Tromsø som eier festivalen – som er ment å både være en kulinarisk festival, et bransjetreff – og en måte å rekruttere unge inn i matfaget.

Nå ønsker Mesterlauget at flere skal få eierskap til festivalen.

– Vi vil nå gå ut og invitere alle som har interesse av en slik festival til å tegne aksjer i festivalen. Vi vil invitere restauranter, hoteller, reiselivsbedrifter og matprodusenter til å være med på eiersiden, sier Markussen.

Helårsdrift

Årsaken til at man ønsker å utvide eiersiden er ikke at Smak er i pengeknipe, sier Petter Markussen. Samtidig er festivalen per i dag begrenset til noen svært hektiske uker hver høst.

Å få inn flere eiere er viktig for å kunne ta festivalen videre til et nytt nivå, ifølge arrangørene. Tanken er nemlig at festivalen på sikt skal være selvdreven – og ha aktiviteter resten av året.

– Vi vil gjerne kunne følge hele det tradisjonelle matåret i Nord-Norge – og kunne ha fokus på sesongene for de forskjellige råvarene og tradisjonene vi har, sier Erik Jæger, seksjonsleder på Breivika videregående skole.

Egen stab

Slike råvarer og tradisjoner kommer mer og mer i ropet, sier Markussen.

– De er på tur tilbake inn på restauranter og på middagsbordene til folk.

En annen årsak til at festivalen ønsker bransjen inn på eiersiden er rekruttering til kokkefaget. Ved å ha et større og sterkere fokus på nordnorsk mat og matkultur vil ungdommer lettere komme i kontakt med bransjen – noe som på sikt vil gi flere kvalifiserte ansatte på hoteller og restauranter.

Fant lærlinger

Gunnar Jensen driver Mathallen i Tromsø – og har hentet tre lærlinger til bedriften etter å ha funnet dem på Smak-festivalen.

-Jeg jobbet med dem på festivalen og så hva de gikk for – og at de hadde det som trengtes for å jobbe på restaurant, forteller han.

Madelen Rolland er en av kokkespirene som nå skal bli kokkelærling hos Jensen.

– Det var veldig viktig for meg å få være med på Smak-festivalen fordi da fikk jeg se hvordan det egentlig fungerer ute i bransjen. Det kan du ikke lære på skolebenken alene, forteller hun.

FISKELYKKE: Kokkelærling John Erlend Matre forbereder en fiskerett. Foto: Ronald Johansen